Rezumat:
1. Tocăniță de legume cu orez
Ingrediente:
- 1 cană orez
- 2 morcovi
- 1 ceapă
- 1 ardei gras
- 2 cartofi
- 400 g roșii în conservă (sau proaspete)
- 2 căței de usturoi
- 3 linguri ulei de măsline
- Sare și piper după gust
- Câteva frunze de pătrunjel pentru decor
Instrucțiuni:
- Începe prin a spăla orezul sub apă rece și lasă-l să se scurgă.
- Într-o oală, încălzește uleiul de măsline, adaugă ceapa tăiată mărunt și călește-o până devine translucidă.
- Adaugă morcovii, ardeiul și cartofii tăiați cubulețe și sotează-le timp de 5-7 minute.
- Adaugă roșiile, usturoiul zdrobit, sare și piper, amestecând bine. Lasă să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 15 minute.
- După ce legumele sunt aproape fierte, adaugă orezul și 2 căni de apă. Fierbe la foc mic, acoperit, timp de 20 de minute sau până când orezul este gata.
- Servește tocănița fierbinte, decorată cu pătrunjel proaspăt.
2. Salată de năut cu legume proaspete
Ingrediente:
- 400 g năut fiert (sau la conservă)
- 1 roșie
- 1 castravete
- 1 ceapă roșie mică
- 1 ardei gras
- 3 linguri ulei de măsline
- Sucul de la 1 lămâie
- Sare și piper după gust
- Câteva frunze de mentă sau busuioc proaspăt
Instrucțiuni:
- Într-un castron mare, pune năutul bine scurs (dacă folosești din conservă).
- Taie roșia, castravetele, ceapa și ardeiul în cubulețe mici și adaugă-le peste năut.
- Într-un bol mic, amestecă uleiul de măsline, sucul de lămâie, sare și piper.
- Toarnă dressingul peste salată și amestecă bine.
- Presară frunze de mentă sau busuioc pentru un plus de aromă.
- Servește salata rece sau la temperatura camerei.
3. Supă de linte cu legume
Ingrediente:
- 1 cană linte
- 1 morcov
- 1 ceapă
- 2 cartofi
- 2 tulpini de țelină
- 1 lingură pastă de roșii
- 3 căței de usturoi
- 1,5 litri apă
- Sare și piper după gust
- 2 linguri ulei de măsline
Instrucțiuni:
- Spală lintea sub apă rece și las-o deoparte.
- Într-o oală mare, încălzește uleiul de măsline și călește ceapa mărunt tăiată până devine aurie.
- Adaugă morcovul, cartoful și țelina tăiate cubulețe și sotează-le timp de 5 minute.
- Adaugă lintea, usturoiul zdrobit și apa. Pune pasta de roșii, sare și piper.
- Fierbe la foc mic timp de 30-40 de minute sau până când lintea este fragedă.
- Tastează supa și ajustează condimentele după gust. Servește caldă, poate fi decorată cu pătrunjel proaspăt.
4. Găluște de cartofi cu spanac
Ingrediente:
- 500 g cartofi
- 200 g spanac (proaspăt sau congelat)
- 1 ceapă
- 200 g făină
- 1 linguriță sare
- 1 lingură ulei de măsline
Instrucțiuni:
- Fierbe cartofii în coajă până devin moi. După ce s-au răcit, curăță-i și pasează-i.
- Dacă folosești spanac proaspăt, călește-l cu ceapa tăiată mărunt până se înmoaie. Dacă folosești spanac congelat, decongelă-l și stoarce excesul de apă.
- Amestecă piureul de cartofi cu spanacul călit și adaugă sarea. Adaugă treptat făina, până obții un aluat omogen.
- Formează găluștele și dă-le într-un bol cu făină pentru a nu se lipi.
- Fierbe între timp apă cu sare. Când clocotește, adaugă găluștele și fierbe-le până se ridică la suprafață (aproximativ 5-7 minute).
- Scoate găluștele cu o spumieră și servește-le cu puțin ulei de măsline stropit deasupra.
Aceste rețete simple și hrănitoare sunt ideale pentru zilele de post, aducând un gust delicios și sănătos meselor tale. Poftă bună!