Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ortodox News
Catedrala Arhiepiscopiala Constanta
Catedrala Arhiepiscopiala Constanta

Constanta

Catedrala Arhiepiscopala Constanta

Catedrala Sf. Apostoli Petru şi Pavel a fost zidită în anii 1883-1885, după planurile arhitectului Ion Mincu.

8 vieţuitori, viaţă de obşte
Catedrala Arhiepiscopala Constanta Hram: Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel
Adresă: str. Arhiepiscopiei, nr. 2-3, Constanţa, 9007 42, jud. Constanţa; (GPS: 44°10’44.27″N, 28°38’50.75″E)
Catedrala Arhiepiscopala Constanta Stareţ: protos. Maxim Vlad
Contact:+40241614020,+40241611732,+40723863162

Moaşte: părticele din moaştere Sf. Epictet şi Astion, Sf. Teodosie cel Mare, Sf. Pantelimon, Sf.Simeon Stalpnicul, Cuv, Auxentie
Icoane făcătoare de minuni: icoana Maicii Domnului

Catedrala Arhiepiscopala Constanta legenda

Prima pictură, realizată în stil realist de către pictorul Gheorghe D. Mirea, datează din anii 1885-1888. Mobilierul originar format din strane, candelabre, sfeşnice, policandru şi vechea catapeteasmă au fost executate tot după proiectul arhitectului Ion Mincu.

Catedrala Arhiepiscopiala Constanta

Noua pictură, în stil neobizantin, realizată în tehnica fresco, a fost executată de pictorul Gheorghe Popescu şi de Niculina Dona Delavrancea. în desfăşurarea tematică a picturii sunt prezenţi sfinţi creştini martirizaţi în centrele religioase din Dobrogea în sec. III-IV, precum Sf. Chirii din Axiopolis (Cernavodă), Sf. Dasius, Dada, Maxim şi Emilian din Durostorum, Sf. Zotic.

In pridvor sunt înfăţişate două tablouri în care sunt reproduse scene din viaţa Bisericii tomitane, avându-i în prim-plan pe doi dintre ierarhii Mitropoliei Tomisului: Bretanion, adversarul împăratului roman arianist Valens, şi Teotim I, care i-a înfruntat pe huni.

Începând cu anul 2001, odată cu înscăunarea la Tomis ca arhiepiscop a IPS Teodosie, catedrala dobân-deşte statut de mănăstire.

Harta Catedrala Arhiepiscopala Constanta

Voteaza articolul
[Total voturi: 0 Scor general: 0]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Galati

Prima atestare documentară a Mănăstirii Cârlomâneşti este un uric, datat 5 aprilie 1445, în care apare menţionat, schitul „lui Ciunca Stan", cu prisacă şi...

Galati

Mănăstirea datează din prima jumătate a secolului al XV-lea, fiind considerată una dintre cele mai vechi vetre monahale din judeţul Galaţi.

Galati

La sfârşitul veacului al XVI-lea a fost ctitorit, de către un cioban din părţile locului, un mic schit cu hramul Tuturor Sfinţilor.

Vrancea

Schitul a fost înfiinţat în anul 2000, în clădirile fostului CAP Urecheşti, astăzi proprietate a Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.