Hi, what are you looking for?

Ortodox NewsOrtodox News
Catedrala Mitropolitana
Catedrala Mitropolitana

Bucuresti

Catedrala patriarhala

In cadrul Catedralei Patriarhale funcţionează două mănăstiri: una de călugări (pe lângă Catedrala Patriarhală) şi una de maici (pe lângă Reşedinţa Patriarhală).

10 vieţuitori, viaţă de obşte
Catedrala Patriarhala Hram: Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, Sfântul Dimitrie cel Nou (Catedrala Patriarhală), Sfântul Gheorghe, Sfânta Cuvioasă Parascheva (Paraclisul Patriarhal)
Adresă: Aleea Dealul Mitropoliei, nr. 25, 040163, sect. 4, Bucureşti
Cum ajungi la Catedrala Patriarhala: Catedrala Patriarhală se află în imediata apropiere a Pieţei Unirii din Bucureşti; (GPS: 44°25’26.87″N, 26°5’50.25″E) Mănăstirea de călugări (Catedrala Patriarhală);
Stareţ mare ecleziarh arhim. Timotei Aioanei Mănăstirea de maici (Paraclisul Patriarhal);
Stareţă: stavrofora Hristofora Rusu
Contact: +40214067167, www.patriarhia.ro

Catedrala Mitropolitana
Catedrala Patriarhala 60

Catedrala Patriarhala legenda

Hotărârea înfiinţării a fost luată în noiembrie 2007, avându-se în vedere faptul că, la origine, catedrala a fost o veche mănăs­tire, ctitorită în 1656 de voievodul Ţării Româneşti, Constantin Şerban Basarab (1654-1658)

Biserica Sf. Împăraţi Constantin şi Elena construită după modelul arhitectural al bisericii Mănăstirii Curtea de Argeş a fost sfinţită în 1658 de Patriarhul Macarie al Antiohiei şi Mitropolitul Ştefan al Ţării Româneşti. Voievodul Radu Leon (1664-1669), printr-un hrisov domnesc (1668), hotărăşte ca mănăstirea să devină reşedinţă mitropolitană. în 1925, odată cu ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie, Catedrala Mitropolitană capătă statut de Catedrală Patriarhală.

Pictura murală actuală a fost realizată de Dimitrie Belizarie, în anii 1932-1935, în stil neobizantin. Icoanele împărăteşti sunt lucrate în email de Otilia Oteteleşanu in anii 1961-1964). în partea dreaptă a pronaosului se află mormintele patriarhilor Miron Cristea (1939), Nicodim Munteanu (1948), Justin Moisescu (1986) şi Teoctist Arăpaşu (2007).

Catedrala Mitropolitana
Catedrala Patriarhala 61

Catedrala Patriarhala moaste

În partea stângă sunt aşe­zate moaştele Sfântului Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureştilor. la răsărit de catedrală se păstreză turnul clopotniţă din 1698 al Sf. Constantin Brâncoveanu. De praznicul Sf. Dimitrie lzvorâtorul de Mir, pe data de 26 octombrie 2008, la 350 de ani de la ctitorire, a avut loc resfinţirea catedralei, de către PF Părinte Patriarh Daniel.

Paraclisul Sfântul Gheorghe, construit la aceeaşi dată cu stăreţia şi catedrala, reprezintă partea cea mai veche a actualului ansamblu patriarhal. în prezent se lucrează la zidul de incintă al reşedinţei patriarhale.

Moaste: Sf. Dimitrie cel Nou, particele de la Sf. Imparati Constantin si Elena, Sf, Vasile cel Mare, Sf. Grigorie Teologul.
Pelerinaje: Sf. Dimitrie cel Nou,patronul Bucurestilor (27 oct.)

Catedrala Mitropolitana
Catedrala Patriarhala 62
Voteaza articolul
[Total voturi: 1 Scor general: 5]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.