Hi, what are you looking for?

Vegan
Vegan

Retete de post

Curăță ciupercile de codițe și umple pălăriile cu amestecul de orez și legume.

Desigur! Iată câteva rețete delicioase de post, simple și accesibile, care reflectă tradiția culinară a postului creștin ortodox.

1. Tochitura de legume cu mămăligă

Ingrediente:

  • 200 g ciuperci (proaspete sau conservate)
  • 1 zucchini (dovlecel)
  • 1 ardei gras (poate fi roșu sau verde)
  • 1 ceapă
  • 2 căței de usturoi
  • 2 roșii (sau 400 g roșii decojite din conservă)
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • Sare și piper după gust
  • Mămăligă (pregătită din 200 g mălai și 1 L apă)

Instrucțiuni:

  1. Începe prin a prepara mămăliga: fierbe apa, adaugă sare și adaugă ușor mălaiul, amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloașelor. Fierbe timp de aproximativ 15 minute, amestecând din când în când. Când este gata, las-o deoparte.
  2. Tăie ceapa și usturoiul mărunt și călește-le în uleiul de măsline.
  3. Adaugă ciupercile tăiate felii, zucchini și ardeiul tăiat cubulețe. Sotează legumele până devin fragede.
  4. Pune roșiile decojite și lasă să fiarbă la foc mic timp de 10 minute. Condimentează cu sare și piper după gust.
  5. Servește tocănița de legume alături de mămăligă caldă. Poftă bună!


2. Salată de năut cu legume proaspete

Ingrediente:

  • 200 g năut (fiert sau la conservă)
  • 1 castravete
  • 1 roșie
  • 1 ardei gras
  • ½ ceapă roșie
  • 2 linguri ulei de măsline
  • Sucul de la 1 lămâie
  • Sare și piper după gust
  • Pătrunjel proaspăt (opțional)

Instrucțiuni:

  1. Dacă folosești năut uscat, lasă-l la înmuiat peste noapte, apoi fierbe-l până devine moale. Dacă folosești năut la conservă, clătește-l sub apă rece.
  2. Tăie legumele (castravetele, roșia, ardeiul gras și ceapa) în cubulețe.
  3. Într-un bol mare, amestecă năutul fiert cu legumele tăiate.
  4. Adaugă uleiul de măsline, sucul de lămâie, sare și piper. Amestecă bine toate ingredientele.
  5. Presară pătrunjel proaspăt tocat deasupra, dacă dorești.
  6. Poți servi salata atât ca aperitiv, cât și ca fel principal. Delicios și răcoritor!


3. Supa de linte cu legume

Ingrediente:

  • 200 g linte (verde sau maronie)
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras
  • 2-3 căței de usturoi
  • 1 litru apă sau supă de legume
  • 2 linguri ulei de măsline
  • Sare și piper după gust
  • 1 linguriță boia de ardei (opțional)
  • Pătrunjel proaspăt (pentru servit)

Instrucțiuni:

  1. Într-o oală, călește ceapa și usturoiul tocate mărunt în uleiul de măsline.
  2. Adaugă morcovul ras și ardeiul tăiat cuburi. Continuă să călești legumele câteva minute.
  3. Spală lintea și adaug-o în oală. Toarnă apă sau supă de legume și lasă să fiarbă.
  4. Fierbe supa timp de 30-40 de minute, până când lintea este bine gătită.
  5. Condimentează cu sare, piper și boia de ardei. Poți folosi și un blender pentru a transforma supa într-o cremă, dacă preferi o textură mai fină.
  6. Servește cu pătrunjel proaspăt tocat. Este o supă caldă și reconfortantă!


Sper că aceste rețete să îți inspire bucuria gătitului în perioada postului! Poftă bună!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Craciun

În fiecare an, în perioada sărbătorilor de iarnă, creștinii din întreaga lume celebrează un moment deosebit: Nașterea Domnului, un eveniment marcat de vestirea îngerilor....

Editoriale

Legenda Sf. Gheorghe: Povestea Faptei Bune și a Victoriei Luminii asupra Întunericului În fiecare an, pe 23 aprilie, creștinii din întreaga lume celebrează ziua...

Istoria bisericii

Tudor Vladimirescu: Liderul Revoluției din 1821 și Lupta pentru Dreptate în Țara Românească Tudor Vladimirescu este o figură importantă în istoria României, cunoscut mai...

Pictura

Ion Țuculescu este o figură marcantă a artei românești, un pictor bisericesc care a reușit să îmbine tradiția cu modernitatea în opera sa. Născut...