Rezumat:
Desigur! Iată câteva rețete delicioase de post, simple și accesibile, care reflectă tradiția culinară a postului creștin ortodox.
1. Tochitura de legume cu mămăligă
Ingrediente:
- 200 g ciuperci (proaspete sau conservate)
- 1 zucchini (dovlecel)
- 1 ardei gras (poate fi roșu sau verde)
- 1 ceapă
- 2 căței de usturoi
- 2 roșii (sau 400 g roșii decojite din conservă)
- 2-3 linguri ulei de măsline
- Sare și piper după gust
- Mămăligă (pregătită din 200 g mălai și 1 L apă)
Instrucțiuni:
- Începe prin a prepara mămăliga: fierbe apa, adaugă sare și adaugă ușor mălaiul, amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloașelor. Fierbe timp de aproximativ 15 minute, amestecând din când în când. Când este gata, las-o deoparte.
- Tăie ceapa și usturoiul mărunt și călește-le în uleiul de măsline.
- Adaugă ciupercile tăiate felii, zucchini și ardeiul tăiat cubulețe. Sotează legumele până devin fragede.
- Pune roșiile decojite și lasă să fiarbă la foc mic timp de 10 minute. Condimentează cu sare și piper după gust.
- Servește tocănița de legume alături de mămăligă caldă. Poftă bună!
2. Salată de năut cu legume proaspete
Ingrediente:
- 200 g năut (fiert sau la conservă)
- 1 castravete
- 1 roșie
- 1 ardei gras
- ½ ceapă roșie
- 2 linguri ulei de măsline
- Sucul de la 1 lămâie
- Sare și piper după gust
- Pătrunjel proaspăt (opțional)
Instrucțiuni:
- Dacă folosești năut uscat, lasă-l la înmuiat peste noapte, apoi fierbe-l până devine moale. Dacă folosești năut la conservă, clătește-l sub apă rece.
- Tăie legumele (castravetele, roșia, ardeiul gras și ceapa) în cubulețe.
- Într-un bol mare, amestecă năutul fiert cu legumele tăiate.
- Adaugă uleiul de măsline, sucul de lămâie, sare și piper. Amestecă bine toate ingredientele.
- Presară pătrunjel proaspăt tocat deasupra, dacă dorești.
- Poți servi salata atât ca aperitiv, cât și ca fel principal. Delicios și răcoritor!
3. Supa de linte cu legume
Ingrediente:
- 200 g linte (verde sau maronie)
- 1 morcov
- 1 ceapă
- 1 ardei gras
- 2-3 căței de usturoi
- 1 litru apă sau supă de legume
- 2 linguri ulei de măsline
- Sare și piper după gust
- 1 linguriță boia de ardei (opțional)
- Pătrunjel proaspăt (pentru servit)
Instrucțiuni:
- Într-o oală, călește ceapa și usturoiul tocate mărunt în uleiul de măsline.
- Adaugă morcovul ras și ardeiul tăiat cuburi. Continuă să călești legumele câteva minute.
- Spală lintea și adaug-o în oală. Toarnă apă sau supă de legume și lasă să fiarbă.
- Fierbe supa timp de 30-40 de minute, până când lintea este bine gătită.
- Condimentează cu sare, piper și boia de ardei. Poți folosi și un blender pentru a transforma supa într-o cremă, dacă preferi o textură mai fină.
- Servește cu pătrunjel proaspăt tocat. Este o supă caldă și reconfortantă!
Sper că aceste rețete să îți inspire bucuria gătitului în perioada postului! Poftă bună!
