Rezumat:
Sigur! Iată câteva rețete de mâncare de post simple și gustoase, perfect adaptate tradiției postului creștin ortodox.
1. Saramură de Pește cu Mămăligă
Ingrediente:
- 500 g pește de apă dulce (saramură)
- 4 căni apă
- 1 lămâie (sucul și coaja rasă)
- 2-3 căței de usturoi, tocați mărunt
- 1 legătură de pătrunjel, tocat
- Sare și piper după gust
- Mămăligă (pentru servit)
Instrucțiuni:
- Într-o oală, adu apa la punctul de fierbere. Adaugă sare și peștele, fiind atent să nu se rupă. Lasă să fiarbă timp de 15-20 de minute.
- Într-un bol mic, amestecă sucul de lămâie, coaja rasă de lămâie, usturoiul tocat, pătrunjelul, sare și piper.
- După ce peștele s-a fiert, scoate-l din apă și pune-l pe un platou. Toarnă amestecul de lămâie și usturoi peste pește și lasă-l să marineze timp de 10 minute.
- Servește cu mămăligă caldă alături.
2. Tocăniță de Legume
Ingrediente:
- 2 morcovi, tăiați rondele
- 1 ardei gras, tăiat cubulețe
- 1 dovlecel, tăiat cubulețe
- 2 cartofi, tăiați cuburi
- 1 ceapă, tocată
- 2-3 căței de usturoi, tocați
- 400 g roșii în conservă
- 100 ml ulei de măsline
- Sare, piper, și ierburi aromatice (oregano, busuioc) după gust
Instrucțiuni:
- Într-o tigaie mare, încălzește uleiul de măsline și călește ceapa până devine aurie.
- Adaugă usturoiul și legumele (morcovii, ardeiul, dovlecelul și cartofii) și sotează-le timp de 5-7 minute.
- Adaugă roșiile în conservă, sare, piper și ierburile aromatice. Acoperă și lasă să fiarbă la foc mic timp de 20-25 de minute, până când legumele sunt fragede.
- Servește cald, alături de pâine proaspătă.
3. Salată de Năut cu Legume
Ingrediente:
- 400 g năut fiert (sau din conservă)
- 1 roșie mare, tocată
- 1 castravete, tăiat cuburi
- 1 ceapă roșie, tăiată julienne
- 1 legătură de pătrunjel, tocat
- Sucul de la 1 lămâie
- 3-4 linguri ulei de măsline
- Sare și piper după gust
Instrucțiuni:
- Într-un bol mare, combină năutul fiert, roșia, castravetele, ceapa și pătrunjelul.
- Adaugă sucul de lămâie, uleiul de măsline, sare și piper. Amestecă bine pentru a combina toate ingredientele.
- Lasă salata să se odihnească 10 minute înainte de servire. Poate fi servită atât rece, cât și la temperatura camerei.
4. Supă de Linte
Ingrediente:
- 200 g linte verde sau roșie
- 2 morcovi, tăiați cuburi
- 1 ceapă, tocată
- 1 ardei gras, tăiat cubulețe
- 2-3 căței de usturoi, tocați
- 1,5 litri apă
- 2-3 linguri ulei de măsline
- Sare, piper și ierburi aromatice (cimbru, dafin) după gust
Instrucțiuni:
- Spală lintea sub jet de apă rece și pune-o la fiert în apă, timp de aproximativ 20 de minute, până când începe să se înmoaie.
- Într-o tigaie separată, călește ceapa, morcovii și ardeiul în uleiul de măsline până devin moi.
- Adaugă usturoiul și asezonează cu sare, piper și ierburi aromatice. Călește un minut apoi adaugă amestecul în oala cu linte.
- Lasă supa pe foc mic pentru încă 15-20 de minute, amestecând din când în când. Servește cald, cu pătrunjel proaspăt deasupra.
Aceste rețete sunt pline de savoare și ideale pentru perioada de post, fiind ușor de preparat și reprezentând o alegere sănătoasă pentru întreaga familie. Poftă bună!