Rezumat:
Salată de Năut cu Legume Proaspete
Ingrediente:
- 1 cană de năut fiert (sau conservă, scurs și clătit)
- 1 roșie mare, tăiată cubulețe
- 1 castravete, tăiat cubulețe
- 1 ardei gras (roșu sau verde), tăiat cubulețe
- 1/2 ceapă roșie, tocată fin
- 1/4 cană de pătrunjel proaspăt, tocat
- 2 linguri de ulei de măsline
- Sucul de la 1 lămâie
- Sare și piper, după gust
Instrucțiuni:
- Într-un bol mare, combină năutul, roșia, castravetele, ardeiul gras, ceapa și pătrunjelul.
- Într-un mic bol separat, amestecă uleiul de măsline cu sucul de lămâie, sare și piper.
- Toarnă dressingul peste salată și amestecă ușor.
- Servește imediat sau lasă salata la frigider pentru 30 de minute pentru a se îmbina aromele.
Supă Cremă de Dovleac
Ingrediente:
- 500 g dovleac curățat și tăiat cuburi
- 1 ceapă, tocată
- 2 căței de usturoi, zdrobiți
- 1 litru de supă de legume (fără carne)
- 2 linguri de ulei de măsline
- Sare și piper, după gust
- Opțional: Semințe de dovleac prăjite pentru decor
Instrucțiuni:
- Într-o oală mare, încinge uleiul de măsline și călește ceapa și usturoiul până devin translucide.
- Adaugă dovleacul tăiat cuburi și călește totul timp de 5 minute.
- Toarnă supa de legume și lasă să fiarbă timp de aproximativ 20 de minute, până când dovleacul este fraged.
- Folosește un blender vertical pentru a transforma supa într-o cremă fină.
- Potrivește cu sare și piper și servește cu semințe de dovleac prăjite, dacă dorești.
Orez cu Legume și Verdeață
Ingrediente:
- 1 cană de orez (preferabil integral)
- 2 căni de apă
- 1 morcov, ras
- 1 dovlecel, tăiat cuburi
- 1 ardei gras, tăiat cuburi
- 1/2 cană de mazăre (frescă sau congelată)
- 2 linguri de ulei de măsline
- Sare și piper, după gust
- Pătrunjel sau mărar, pentru servire
Instrucțiuni:
- Spală bine orezul sub apă rece și pune-l la fiert cu cele 2 căni de apă și un praf de sare. Fierbe până se absoarbe apa, apoi lasă-l să stea acoperit.
- Într-o tigaie mare, încinge uleiul de măsline și adaugă morcovul, dovlecelul și ardeiul. Călește-le timp de aproximativ 5-7 minute.
- Adaugă mazărea și mai lasă la gătit încă 5 minute, amestecând constant.
- Combina orezul fiert cu legumele călite, amestecând bine. Potrivește de sare și piper după gust.
- Servește cald, presărat cu pătrunjel sau mărar proaspăt.
Cartofi la Cuptor cu Rozmarin
Ingrediente:
- 1 kg cartofi, curățați și tăiați în cuburi
- 3 linguri de ulei de măsline
- 2-3 crenguțe de rozmarin proaspăt sau o linguriță de rozmarin uscat
- Sare și piper, după gust
- Opțional: 1-2 căței de usturoi, zdrobiți
Instrucțiuni:
- Preîncălzește cuptorul la 200°C.
- Într-un bol mare, combină cartofii cu uleiul de măsline, rozmarinul, sare și piper. Dacă folosești usturoi, adaugă și pe acesta.
- Așază cartofii pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, într-un singur strat.
- Coace timp de 30-40 de minute, amestecând o dată la jumătatea timpului, până devin aurii și crocanți.
- Servește calzi, ca garnitură sau ca fel principal.
Aceste rețete sunt concepute pentru a aduce un strop de bucurie în perioada postului, fiind accesibile și hrănitoare. Poftă bună!