Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ortodox News
Internetul, In Slujba Lui Dumnezeu
Internetul, In Slujba Lui Dumnezeu

Articole

Internetul, in Slujba lui Dumnezeu…!?

De la începuturile sale, învatatura crestina a fost pregatita spre a fi raspândita în toate colturile pamântului. Un mesaj universal începea sa fie transmis, la început, pe cale orala, prin Apostolii care au propovaduit, raspândindu-se în lume, si-a asigurat continuitatea prin scrierile Apostolilor. Astfel adevarata învatatura, s-a adunat în chintesenta ei în Scrierile Sfintei Scripturi. În acel timp oamenii scriau pe papirus, mod care n-a rezistat multe secole. Odata cu aparitia tiparului, tot mai multa informatie se putea înmagazina într-o carte.

În zilele noastre, mai ales in ultimile decenii, cartile pot fi transmise la mii de kilometri într-un timp foarte scurt. Reteaua Internet a cunoscut o dezvoltare extraordinara, având la ora actuala un numar mare de navigatori, pe tot globul pamântesc. Este o noua realitate cu care vrând-nevrând Biserica se confrunta, mai ales în tarile dezvoltate, si cu precadere în America.

Noul sistem de propagare a informatiei, poate fi folosit pentru raspândirea credintei în lume.

În Europa Apuseana, la initiativa Bisericilor protestante, si a Bisericii Romano-Catolice, a avut loc în fiecare an, începând cu anul 1996, Conferinta Crestina Europeana Internet (ECIC).

În anul 1999, a patra editie s-a desfasurat în Dreibergen, Olanda, unde au participat 30 de reprezentanti din 15 tari, dintre care 6 participanti din tarile Europei de Est, inclusiv România. Au avut loc conferinte, grupuri de lucru si discutii despre consecintele tehnologiei informationale pentru credinta crestina si influenta retelei Internet în procesul de raspândire si proclamare a mesajului crestin in Estul si Vestul Europei.

Dintre problemele discutate sunt notiuni noi, cum ar fi Biserica Cibernetica (Cyber Church), care are în componenta comunitati (parohii) virtuale, care la rândul lor sunt compuse din membri, adica navigatori de pe reteaua de Internet.

O alta problema, la care s-a si dat un raspuns, cumva, semi-satisfacator, a fost întrebarea: Ce se întâmpla cu imaginea lui Dumnezeu si cu viata crestina în contextul retelei de Internet?

Oamenii de astazi, pot participa la discutii despre viata, slujbe si procesiuni liturgice, pot primi îndemnuri religioase, pot participa la discutii despre viata si credinta prin radio si televiziune si pot de asemenea sa consulte un preot prin email sau mesaj telefonic. Peste toate acestea, reteaua Internet adauga acestor facilitati de comunicare alte posibilitati care nu necesita prezenta în acelasi loc, a comunicantului, sau primitorului de informatii. Pot primi informatii fara sa se întâlneasca unii cu altii, fara ca, primitorul informatiei sa-l întâlneasca pe cel ce comunica informatia. Internetul modifica granitele geografice, si depaseste limitele cadrului conventional. Acasa, nimeni nu stie ca tu cauti informatii despre o anumita religie sau serviciile unei Biserici confesionale. Oameni departati de religie, sau Biserica, pot intra în contact, în mod anonim, cu lumea religiei. Acesta poate fi un prim pas spre spiritualizare, ce ar putea fi urmat de o relatie personala cu Creatorul.

Prin Internet, mii de dioceze, parohii, înalti prelati si clerici de rând, pot fi conectati prin retelele si resursele confesionale si inter-confesionale; prin Internet poti gasi informatii utile care pot afecta viata spirituala si morala a individului: istoria, organizarea si doctrina bisericilor, devotiune si sanctitate (sacramente), studiu biblic, anunturi comunitare, legaturi inter-confesionale,etc.

Daca este folosit cu discernamânt, Internetul poate contribui la completarea cunostintelor religioase ale unui crestin matur si responsabil.

Toate religiile, inclusiv Biserica Romano-Catolica, Bisericile Ortodoxe, mai ales din America, si majoritatea Bisericilor Protestante, au sisteme informationale, foarte profesioniste si seriose, pe reteaua de Internet.

Voteaza articolul
[Total voturi: 1 Scor general: 5]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Din aceiasi categorie