Hi, what are you looking for?

Ortodox NewsOrtodox News
Manastirea Antim
Manastirea Antim

Bucuresti

Manastirea Antim

Mănăstirea Antim este ctitoria Sf. Ierarh Antim Ivireanul. Hotărâ­rea înălţării noii mănăstiri este luată pe data de 5 februarie 1713, de praznicul Sf. Agata.

9 vieţuitori, viaţă de obşte
Hram: Duminica Tuturor Sfinţilor, Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul
Manastirea Antim Adresă : str. Antim, nr. 29, 040111, sec. 4, Bucureşti
Cum ajungi la Manastirea Antim : Mănăstirea Antim se află în centrul Capitalei, în apropierea Pieţei Constituţiei; (GPS: 44°25’34.13″N, 26°5’37.77″E)
Stareţ: arhim. Mihail Stanciu;
Contact: +40213371304
Moaşte: particele de la Sfintii 40 de Mucenici, Sfantul Mucenic Neofit şi Acachie; Sf. Mc. Parascheva.
De văzut:
• Muzeu: carte veche, icoane şi obiecte bisericeşti etc.
• Biblioteca Sfântului Sinod: peste 100.000 de volume, deschisă publicului in timpul Primului Război Mondial, la Mănăstirea Antim din Bucureşti au fost păstrate câteva luni moaştele Sfanta Filofteia de la Curtea de Argeş.

Manastirea Antim
Manastirea Antim 59

Manastirea Antim legenda

A fost construită în „mahalaua popii lui lvaşco”, pe locul unei biserici de lemn, cu hramul Sfantul Nicolae, fiind sfinţită în 1715. Biserica, chiliile, paraclisul, clopotniţa sunt executate după planurile marelui ierarh de origine georgiană. Planul bisericii este unul treflat, coloanele pridvorului monumental fiind bogat ornamentate cu motive florale. Catapeteasma din piatră, icoana Tuturor Sfinţilor şi icoana celor patru sfinţi: Alexie, Nicolae, Antim şi Agata au fost lucrate de însuşi Sf. Antim, la fel ca şi uşa masivă de stejar de la intrarea în biserică.

Incepând cu 1715, în tipografia din ctitoria sa, cu hramul Tuturor Sfinţilor, Sf. Antim Ivireanul va tipări mai multe cărţi bisericeşti. Sub regimul fanariot, din cauza călugărilor greci instalaţi în mănăstire, mănăstirea decade. în 1910 începe construcţia palatului Sfântului Sinod pe latura de nord a chiliilor. Rămasă fără obşte monahală la începutul secolului trecut, ajunge filie a parohiei Bisericii Albe Postăvari.

Manastirea Antim
Manastirea Antim 60

În 1927 Antimul devine parohie de sine stătătoare. În anii 1938-1940, la ctitoria Mitropolitului Antim se desfăşoară cursurile Academiei de muzică bisericească. în jurul lui Ioan cel Străin (Kulâghin) de la Optina, personalităţi precum Sandu Tudor, Vasile Voiculescu, Paul Constantinescu, dar şi monahi, intelectuali, studenţi etc. vor înfiinţa în 1945, la Antim, cercul isihast Rugul Aprins. în anii 1984-1986 chiliile dinspre colţul NV al mănăstirii sunt demolate, clădirea Sfantului Sinod fiind mutată 20 m.

În anii 1988-1996 se construiesc noi chilii pe latura dinspre E. Monumentalul mozaic de pe frontispiciul bisericii, reprezentându-i pe sfinţii Alexie, Nicolae, Antim şi Agata, ca şi pictura sălilor mari ale palatului sinodal, au fost executate de Olga Greceanu şi pr. Sofia Boghiu. Ultimul stareţ al Mănăstirii Antim, părintele arhimandrit Sofian Boghiu, a contribuit covârşitor, în condiţii deosebit de vitrege, la ceea ce credincioşii numesc astăzi „duhul Antimului”.

Voteaza articolul
[Total voturi: 5 Scor general: 3.6]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.