Hi, what are you looking for?

Ortodox NewsOrtodox News
Manastirea Arnota
Manastirea Arnota

Valcea

Manastirea Arnota

Mănăstirea a suferit mai multe renovări, intervenţii şi consolidări. Arnota a fost mănăstire de călugări până în 2000, când a devenit mănăstire de maici. După 2003 au loc aici numeroase restaurări şi se construiesc Paraclisul Sf. Ilie, chilii, trapeză şi arhondaric.

25 vieţuitoare, viaţă de obşte
Manastirea Arnota Hram: Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil
Adresa: sat Bistriţa, comuna Costeşti, 247116, jud. Vâlcea, cota 820 m
Cum se ajunge la Manastirea Arnota Acces: DN 67 Rm. Vâlcea-Tg. Jiu, la km 37 dreapta pe DJ 646, 7 km, dreapta înainte de Mănăstirea Bistriţa, 5 km drum şerpuit prin cariera de calcar; Coordonate GPS: (GPS: 45°11 ‘48.03″N, 24°2’39.67″E)
Stareţă: stavrofora Ambrozia Rucăreanu
Contact : +407 45075225;
Cazare: cu rezervare la telefon +40745075225
Moaște: părticele din moaştele Pruncilor ucişi de Irod, părticele din mâna Sf. Apostol Filip, Sf. Ierarh Mihail al Sinadelor, sf. Mc. Parascheva, Sf. Maxlm Mărturisitorul, degetul Sf. Mc. Marina, degetul Sf. Grigorie Decapolitul
Obiective principale de vizitat la Manastirea Arnota: mormântul lui Matei Basarab. Prin pictura, arhitectura si sculptura sa, Biserica Arnota este unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice si de artă religioasă din ţară.
Tarif vizitare Manastirea Arnota:

Manastirea Arnota legenda

Legenda spune că, după o luptă grea pe care a purtat-o cu turcii, dar nu a putut-o câştiga, Matei Vodă Basarab s-a retras pe plaiurile vâlcene, fiind urmărit de turci. Domnitorul s-a ascuns în Munţii Arnotei, în rogozul unui mic lac, şi făgăduieşte să construiască o mănăstire dacă scapă. Arnota vine de la arnaut, care era angajat garda de corp pentru Matei Basarab. Acesta l-a inlocuit pe domnitor, si-au schimbat hainele intre ei si asa a reusit voievodul sa scape de sabia turcilor. Ca semn de multumire Matei Basarab a construit din zid aceasta biserica si de atunci se numeste Arnota.

A fost zidită, pe locul unei biserici mai vechi, în anii 1633-1634, cu hramul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil. Prima atestare documentară este în 1636 în pronaos se află două morminte: al lui Matei Basarab (9 aprilie 1654), îngropat mai întâi la Târgovişte şi adus apoi la Arnota, după răscoala seimenilor, şi al lui Danciu vel-voric, tatăl lui Matei Basarab.

În 1694 se adaugă pridvorul. Intre 1705 şi 1706 domnitorul Constantin Brâncoveanu repară şi restaurează pictura, reconstruieşte catapeteasma – o adevărată operă de artă sculpturală, purtând amprenta stilului brâncovenesc, aflată acum la Muzeul de Artă din Bucureşti. Tot atunci este executată uşa bisericii, sculptată în lemn de castan, deosebit de valoroasă.

Pictura originară a bisericii se păstrează, fiind executată de ,,Stroe ot Târgovişte” la 1644 şi definitivată de popa Dumitru I în 1753. Biserica mănăstirii este o construcţie mică, în plan trilobat, cu abside poligonale şi pridvor deschis, având ornamente din cărămidă aparentă.

Manastirea Arnota poze

Manastirea Arnota
Manastirea Arnota 62
Manastirea Arnota
Manastirea Arnota 63
Manastirea Arnota
Manastirea Arnota 64
Manastirea Arnota
Manastirea Arnota 65
Manastirea Arnota
Manastirea Arnota 66

Manastirea Arnota Harta si traseu

Este situata la aproximativ 38 km de Ramnicu Valcea in comuna Costesti. Altitudinea este 841 metri, pe marginea unui versant, pe un punct cu o priveliste minunata.

Voteaza articolul
[Total voturi: 7 Scor general: 4]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.