Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ortodox News
Manastirea Basarabi
Manastirea Basarabi

Constanta

Manastirea Basarabi

In 1957, într-un deal de cretă din comuna Basarabi s-a descoperit un ansamblu monahal datând din epoca daco-romană şi medievală (sec. IV-XI), format din şase bisericuţe rupestre, unice în ţară, o adevărată „lavră a peşterilor” din Dacia Pontică.

2 vieţuitori, viaţă de obşte
Hram: Sfântul Ierarh Teotim, Episcopul Tomisului
Adresă: loc. Basarabi, 905100, jud. Constanţa
Acces: DN3 Constanţa-Basarabi (20 km). Mănăstirea se află între localităţile Valu lui Traian şi Poarta Albă; (GPS: 44°10’2.86″N, 28°24’25.19″E)
Stareţ: protos. Teotim Popa
Contact: +407 45313296

Manastirea Basarabi legenda

Pe pereţii bisericuţei B4 există mai multe inscripţii în slavă veche: 1. ,,(Eu) Dimian (Damian) preotul merg pe drum, pun lumânări pentru păcatele mele … omule, în această biserică, iar Dumnezeu să vă miluiască cu Sfinţii Părinţi. Amin.

Dimian (luna) mai.” 2. ,,A venit părintele aici, în acest loc … luna octombrie 4. A venit la noi… am scris … luna ianuarie.” 3. ,,Doamne, ajută pe robul tău Iosif.” 4. ,,Luna martie, indictionul 1 O” (anul 982).

Manastirea Basarabi

Celelalte cinci bisericuţe sunt mult mai mici decât bisericuţa B4, de formă dreptunghiulară, cu dimensiunile de circa 6x2x2 metri. Prin grija IPS Teodosie, această vatră de credinţă a prins din nou viaţă pe data de 4 noiembrie 2004, cu hramul Sf. Teotim, episcopul Tomisului (ziua de prăznuire a Sf. Mc. Teotim sec. al IV-lea). Se intenţio­nează construirea unei biserici şi a unui corp de chilii. în prezent, mănăsti­rea dispune de un mic paraclis în clădirea în care locuiesc monahii.

Harta Manastirea Basarabi

Voteaza articolul
[Total voturi: 0 Scor general: 0]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Galati

Mănăstirea datează din prima jumătate a secolului al XV-lea, fiind considerată una dintre cele mai vechi vetre monahale din judeţul Galaţi.

Galati

La sfârşitul veacului al XVI-lea a fost ctitorit, de către un cioban din părţile locului, un mic schit cu hramul Tuturor Sfinţilor.

Vrancea

Schitul a fost înfiinţat în anul 2000, în clădirile fostului CAP Urecheşti, astăzi proprietate a Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.

Vrancea

Schitul Soveja a fost înfiinţat în anul 2001, cu binecuvântarea ÎPS Epifanie al Buzăului şi Vrancei, la iniţiativa şi cu strădania familiei Constantin şi...