Hi, what are you looking for?

Ortodox NewsOrtodox News
Manastirea Berca
Manastirea Berca

Buzau

Manastirea Berca

Situată pe platoul Cetăţuia, mănăstirea este ctitoria boierilor Cândeşti, din anul 1694.

2 vieţuitoare, viaţă de obşte
Hram: Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil
Adresă: corn. Berca, 127035, jud. Buzău
Acces: 25 km NV de Buzău pe DN 1 O, se trece râul Buzău înainte de loc. Sătuc; ori pe DJ 203 KIL până la Berca; (GPS: 45°17’23.00″N, 26° 40’50.0?”E)
Stareţă: monahia Casiana Paiu

Imprejurimi: Vulcanii noroiosi de la Paclele

Manastirea Berca legenda

Documentar însă aşezământul monahal este anterior acestei date. In 1672, stolnicul Mihalcea, spătarul Drăghici şi Mănăs­tirea Berca cumpărau împreună o parte din moşia Pleşcoiu de Jos. Marele paharnic Şerban Cândescu o va închina în 12 mai 1741, ca metoc, Episcopiei Buzăului.

Aici va fi înfiinţată o şcoală de „ţârcomnici”, pentru o vreme funcţionând şi Seminarul Teologic Buzău. În 1864, după secularizare, Berca devine biserică de mir. În anii 1986-1989 au loc lucrări de consolidare şi restaurare a bisericii. Aşezământul monahal este reînfiinţat în 2003. lucrările de restaurare au început în 2004.

Manastirea Berca

S-a efectuat decaparea picturii, ajungându-se la fresca originară de la 1694, aparţinând lui Pârvu Mutu, păstrată in proporţie de 80%. Casa egumenească şi chiliile mănăstirii sunt într-o stare avansată de degradare.

Harta Manastirea Berca

Voteaza articolul
[Total voturi: 0 Scor general: 0]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.