Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ortodox News
Manastirea Bolintin Vale
Manastirea Bolintin Vale

Giurgiu

Manastirea Bolintin Vale

Prima atestare documentară a Mănăstirii Buna Vestire din pădurea cea mare a Bolintinului este anul 1433 (6941).

4 vieţuitori, viaţă de obşte
Hram: Buna Vestire (hramul mănăstirii) Sfântul Mina, Sfântul Nectarie (hramul bisericii din lemn, singura existentă în mănăstire deocamdată)
Adresă: loc. Bolintin Vale, 085100, jud. Giurgiu
Acces: din A 1 Bucureşti-Piteşti, de la indicatorul spre Bolintin Vale (17 km din Linia de Centură), DJ 601 şi DL spre SV 10,5 km până la mănăstirea, situată lângă pădurea Bolintin-Malu Spart (GPS: 44°26’15.06″N, 25°41 ‘35.39″E)
Manastirea Bolintin Vale Stareţ: ierom. Mina Străinu
Contact +40765488745

Manastirea Bolintin Vale legenda

Din hrisovul lui Alexandru Aldea Coconul, fiul lui Mircea cel Bătrân, emis la Târgovişte, aflăm că „mănăstirea ce se numeşte Bolintinul [ … ]a fost făcută din temelia ei de răposatul Pilea logofătu”.

Dintr-un alt hrisov, din anul 1626, se cunoaşte că acestă bogată mănăstire a fost închinată, pe rând, Mănăstirii Simonos Petras din Sf. Munte Athos şi Mănăstirii Mihai-Vodă de la Bucureşti.

Ultima va administra bunurile Mănăstirii Buna Vestire până la secularizarea averilor mănăstireşti, din anul 1863. Dispariţia Mănăstirii Bolintin rămâne până în zilele noastre o enigmă, arheologii nereuşind să o localizeze cu precizie.

Manastirea Bolintin Vale

Biserica de lemn a noii Mănăstiri Bolintin, în stil maramureşean, a fost înălţată cu osteneala PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, în anii 2004-2008, constituindu-se mai întâi, împreună cu un corp de chilii, în metoc al Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti.

La începutul anului 2008, Episcopia Giurgiului hotărăşte transformarea metocului în schit. în februarie, acelaşi an, Sinodul Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei va decide ridicarea Schitului Buna Vestire la rangul de mănăstire, ca o continuatoare a vestitei lavre din pădurea Bolintinului.

Harta Manastirea Bolintin Vale

Voteaza articolul
[Total voturi: 0 Scor general: 0]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.