Hi, what are you looking for?

Ortodox NewsOrtodox News
Manastirea Cernica
Manastirea Cernica

Bucuresti

Manastirea Cernica

Veche vatră de spiritualitate, cultură şi artă românească, Mănăstirea Cemica, situată în imediata apropiere a Bucureştiului, este unul dintre cele mai atractive locuri de pelerinaj din România.

40 vieţuitori, viaţă de obşte
Manastirea Cernica Hram: Sfantul Mare Mucenic Gheorghe (biserica din cetate); Sfantul Mare Ierarh Nicolae (biserica de pe ostrov); Sfantul Ierarh Calinic
Manastirea Cernica Adresă: com. Cernica, 077035, jud. Ilfov
Cum se ajunge la Manastirea Cernica: din DN 3, la E de Bucureşti, ramificaţie, din com. Pantelimon (după 9,5 km), DJ 301 spre S (4 km). Mănăstirea se află la 13,5 km de centrul Capitalei României; (GPS: 44°26’13.81 „N, 26°17’6.90″E)
Manastirea Cernica Stareţ: arhim. Macarie Ciolan
Manastirea Cernica Contact: +402135117379; www.cernica.go.ro
Manastirea Cernica Cazare: 40 locuri
Program vizitare: –

Manastirea Cernica legenda

Lacul Cernica înconjoară cele două ostroave Ostrovul Sf. Ier. Nicolae, care păstrează temelia bisericii ctitorite de marele vornic Cernica Ştirbei, în urmă cu patru veacuri (1608), şi Ostrovul Sf. Gheorghe, cu cetatea şi Biserica Sf. Gheorghe ambele ctitorii ale Sf. Ier. Calinic de la Cernica (1820-1850).

In cimitirul mănăstirii se află, de asemenea, o frumoasă biserică cu hramul Sf. Lazăr, înălţată de către Sf. Cuv. stareţ Gheorghe de la Cemica în anul 1804 in forma actuală, ctitorie a Mitrop. Nifon, 1863). Anul 1781, odată cu venirea în mănăstire a stareţului Gheorghe, destoinic ucenic al Sf. Paisie Velicikovski de la Neamţ, poate fi socotit, pe drept cuvânt, ca fiind cel de-al doilea certificat de naştere al Cemicăi.

Manastirea Cernica
Manastirea Cernica 59

Gheorghe de la Cernica va reface obştea monahală, risipită din pricina războaielor şi a ciumei, ridicînd din ruină mănăstirea. Astfel, în 1815, va fi rezidită din temelii Biserica Sf. Nicolae din ostrov. Pe Ostrovul Sf. Gheorghe se păstrează, destul de bine conservate, casa stareţului Gheorghe de la Cernica, casa Sf. Ier. Calinic, casa în care a locuit în perioada 1898-1910 poetul Tudor Arghezi, casa în care a locuit cunoscutul duhovnic llarion Argatu.

Vechiul Seminar Monahal de la Cernica a dat nenumărate personalităţi de seamă Bisericii noastre să amintim doar de PF Teoctist, care, vreme de opt ani, a învăţat la această şcoală. După cel de-al Doilea Război Mondial, Cernica a găzduit mai mulţi ierarhi din Basarabia şi Bucovina teritorii anexate de Rusia sovietică. Tot la Cernica se va refugia, din Rusia, între 1943 şi 1946, şi părintele Ioan Kulâghin (n. 1885), sub îndrumarea căruia vor cunoaşte îndeaproape practica isihastă ajutaţi şi de textele celor două volume ale Sbomicului de la Valaam, multi dintre membrii Rugului Aprins de la Mănăstirea Antim.

Manastirea Cernica
Manastirea Cernica 60

Restaurarea mănăstirii s-a făcut în principal în anii ’60 ai secolului trecut, din iniţiativa PF Justinian Marina. Pictura exterioară a incintei mănăs­tireşti este realizată de părintele Sofian Boghiu, împreună cu ucenicii săi. Bogata bibliotecă a Mănăstirii Cernica numără astăzi peste 20000 de volume, dintre care peste 1000 au valoare de patrimoniu. Fântâna Turcului şi Paraclisul Sf. Dimitrie lzvorâtorul de Mir sunt alte două importante puncte de atracţie ale mănăstirii.

Voteaza articolul
[Total voturi: 10 Scor general: 3.9]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.