Rezumat:
3 vieţuitori, viaţă de obşte
Manastirea Cetatuia Negru Voda Hram: Adormirea Maicii Domnului, Izvorul Tămăduirii
Adresă: corn. Cetăţeni, 117240, jud. Argeş
Acces: din DN 72A, Câmpulung-Muscel (20 km)-Târgovişte (47 km), între satele Coteneşti-Stoeneşti, drum (doar la pas) spre E, 2,5 km (cca 30 min.); (GPS: 45°13’11.15″N, 25°12’20.92″E)
Manastirea Cetatuia Negru Voda Stareţ: protos. Modest Ghinea
Manastirea Cetatuia Negru Voda Contact +40762664776; +40745093294; www.cetatuiamuscel.ro
Moaste: particele din moastele Cuv. Ioanichie de la Muscel (26 iulie)
Icoane facatoare de minuni: icoana Maicii Domnului
Manastirea Cetatuia Negru Voda mai este supranumita Meteora Romaniei. Biblioteca manastirii numara in prezent peste 6000 de volume.
Manastirea Cetatuia Negru Voda legenda
Tradiţia locului consemnează faptul că nu departe de mănăstire a existat o cetate dacică loc de refugiu, mai târziu, pentru legendarul Negru Vodă, domnul Ţării Româneşti, cel care va întemeia pe aceste locuri un schit (sec. XIII).
La Cetăţuia, Negru Vodă îşi vor mai afla refugiul Nicolae Alexandru Voievod, Vladislav Vlaicu, Vlad Ţepeş, Mihai Viteazu, Matei Basarab, Constantin Şerban Vodă şi Constantin Brâncoveanu. De altfel, în munţii dimprejur se află mai multe peşteri locuite în trecut de sihaştri, nu departe de Cetăţuia descoperindu-se moaştele întregi ale Cuviosului schimonah loanichie (1638).

In biserica din stâncă a mănăstirii s-au păstrat chipurile ctitorilor Alexandru Voievod şi Radu Negru Voievod. Tot aici se află un mic izvor tămăduitor. Cetăţuia, ca schit, este amintită şi în vremea lui Mihai Viteazul, care, în 1595, trece pe aceste meleaguri. Numele Mănăstirii Cetăţuia apare, de asemenea, în hrisoavele mai multor domni munteni.
În timpul zaverei din 1821 turcii, urmărindu-i pe eteriştii care se retrăgeau spre Braşov, distrug bisericuţa din stâncă şi chiliile. S-au făcut mai multe renovări în sec. al XIX-lea şi al XX-lea. Din 1992, an de început al unor mari prefaceri (biserică din lemn, introducerea curentului electric, funicular pentru apă şi alimente etc.), Cetăţuia devine mănăstire.
Harta Manastirea Cetatuia Negru Voda
