Hi, what are you looking for?

Ortodox NewsOrtodox News
Manastirea Cheia
Manastirea Cheia

Prahova

Manastirea Cheia

După tradiţie, primul aşezământ monahal de pe aceste meleaguri a fost întemeiat de câţiva ciobani din Săcele, în jurul anului 1700, fiind distrus de turci în 1777.

9 vieţuitori, viaţă de obşte
Hram: Sfanta Treime (biserica mare), Adormirea Maicii Domnului (paraclisul)
Cum ajungi la Manastirea Cheia: loc. Cheia, com. Măneciu, 107356, jud. Prahova
Acces: DN 1/E 60, DN 1A, 133 km din Bucureşti; 67 km din Ploieşti; 47 km din Braşov.
(GPS: 45°27’23.58″N, 25°57’16.09″E)
Manastirea Cheia Stareţ: protos. Damian Toderiţă
Contact: +40724545432,+40244294135
Cazare: 50 locuri

De văzut: • Muzeul de obiecte bisericeşti
Imprejurimi: • Mănăstirea Suzana
Program de vizitare: –

Manastirea Cheia legenda

Schitul Adormirea Maicii Domnului, ridicat în anul 1790, va dispărea şi el, mistuit de un incendiu în 1832. Biserica actuală, având hramurile Sf. Treime şi Adormirea Maicii Domnului, este înălţată în 1835 de către doi ieromonahi originari din Transilvania Damaschin şi Iustin, cu metania la Căldăruşani, pe terenul donat de veivornicul Mihail Ghica.

Biserica a fost sfinţită pe data de 20 iulie 1839, de către episcopul Chesarie al Buzăului. Fresca aparţine pictorului Naum Zugravul. Catapeteasma, lucrată la Viena, a fost donată de episcopul Chesarie al Buzăului. Icoanele împără­teşti sunt opera lui Gheorghe Tattarescu, fiind argintate de către meş­terul Lazăr din Ploieşti.

Manastirea Cheia
Manastirea Cheia 58

Paraclisul cu hramul Adormirea Maicii Domnului a fost ctitorit între 1924 şi 1927 de către stareţul din acea vreme Grigorie Georgescu. Se distinge printr-un frumos iconostas, sculptat în lemn de cireş. In naosul paraclisului sunt păstrate patru icoane împărăteşti din anul 1799, aparţinând vechii biserici. Mănăstirea Cheia a fost în trecut, prin numeroasele ei acţiuni de caritate şi prin prezenţa monahilor ardeleni aici, unul din centrele misionare importante pentru românii din Transilvania.

Voteaza articolul
[Total voturi: 4 Scor general: 4.3]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.