Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ortodox News
Manastirea Ciocanu
Manastirea Ciocanu

Arges

Manastirea Ciocanu

Mănăstirea Ciocanu a fost unul din principalele puncte de sprijin ale rezistenţei româneşti din munţi Împotriva comunismului În anii ’50.

4vietuirori, viata de obste
Manastirea Ciocanu Hram: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului {biserica veche), Sfinţii Apostoli {biserica nouă)
Adresă: corn. Bughea de Jos, 117165, jud. Argeş
Acces: din Câmpulung-Muscel, DJ 732C spre V, Bughea de Jos (5 km), apoi încă 3 km până la mănăstire {ultimii 2 km, prin pădure, fără asfam. Pe traseu, încă două porţiuni de drum neasfaltate {aprox. 1 km) {GPS: 45°16’2.00″N, 24°58’38.00″E)
Manastirea Ciocanu Stareţ: ierom. Teofil Enache
Contact: +40744313583

Împrejurimi: Mănăstirea Negru Vodă, Câmpulung

Manastirea Ciocanu legenda

începuturile Mănăstirii Ciocanu sunt învăluite în legendă. Un boier din Câmpulung, Nicolae Ispravnicul, ascunzându-se din calea tătarilor, se retrase în pădurile de pe dealurile Ciocanului. După ce trece primejdia, nu se va mai întoarce acasă, ci zideşte un mic schit, luându-şi numele de Neofit. Documentar, mănăstirea datează din anul 1572. în biserica veche se păs­trează o piatră de mormânt din anii 1610-1611.

Manastirea Ciocanu
Manastirea Ciocanu 25

De-a lungul timpului, Mă­năstirea Ciocanu a ars în mai multe rânduri. Biserica veche, din bârne, a fost înălţată în anul 1825, prin grija lui „Kir Radovici Ctitor” şi a cuviosului monah Neofit. Aceasta păstrează, în cea mai mare parte, pictura iniţială de expresie naivă. în 1932, în vremea PF Miron Cristea, au loc ample lucrări de restaurare a mănăstirii.

Între 1960 şi 1990 se osteneşte aici un singur vieţuitor ieromonahul lrodion Caraman, cu metania la Mănăstirea Neamţ. Alegerea locului pentru noua biserică a mănăstirii cu hramul Sf. Apostoli, în 1994, de către ÎPS Calinic Argeşeanul, s-a dovedit providenţială, întrucât locul stabilit de obşte anterior avea să se surpe peste câţiva ani.

Harta Manastirea Ciocanu

Voteaza articolul
[Total voturi: 0 Scor general: 0]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Galati

Mănăstirea datează din prima jumătate a secolului al XV-lea, fiind considerată una dintre cele mai vechi vetre monahale din judeţul Galaţi.

Galati

La sfârşitul veacului al XVI-lea a fost ctitorit, de către un cioban din părţile locului, un mic schit cu hramul Tuturor Sfinţilor.

Vrancea

Schitul a fost înfiinţat în anul 2000, în clădirile fostului CAP Urecheşti, astăzi proprietate a Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.

Vrancea

Schitul Soveja a fost înfiinţat în anul 2001, cu binecuvântarea ÎPS Epifanie al Buzăului şi Vrancei, la iniţiativa şi cu strădania familiei Constantin şi...