Hi, what are you looking for?

Ortodox NewsOrtodox News
Manastirea Ciolanu
Manastirea Ciolanu

Buzau

Manastirea Ciolanu

Mănăstirea este una din vetrele monahale reprezentative ale Ortodoxiei româneşti.

15 vieţuitori, viaţă de obşte
Manastirea Ciolanu Hram: Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel (biserica mare), Sfântul Gheorghe (biserica mică)
Adresă: corn. Tisău, 12761 O, jud. Buzău
Acces: din Haleş, localitate situată la 29 km V de Buzău pe DN 1 O Buzău-Braşov, DJ 100H-DJ 203G, 7 km N până la mănăstire; (GPS: 45°14’8.95″N, 26°32’55.03″E)
Manastirea Ciolanu Stareţ: exarh arhim. Filaret Ursi
Egumen: loanichie Hulubei
Manastirea Ciolanu Contact: +40238544460
Cazare: 20 de locuri

Moaste: părticele din moaştefe Sf. Gheorghe, Mercurie, Pantelimon, Haralambie, Trifon, Eftimie, lgnatie, Acachie, Neofit si Parascheva
Icoana facatoare de minuni: icoana Maicii Domnului, Junghiata de turci

Manastirea Ciolanu legenda

A luat fiinţă spre sfârşitul veacului al XVI-lea, pe locul unei sihăstrii mai vechi. Mănăstirea îşi trage cel mai probabil numele de la Dealul Ciolanu, pe care este aşezată. Biserica veche, cu hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe, datează din 1590, fiind ctitoria doamnei Neaga, soţia voievodului Mihnea Turcitul.

In 1767, Cuviosul Vasile de la Poiana Mărului avea sub ocrotirea sa această mănăstire (pe atunci schit). Biserica Sf. Apostoli Petru şi Pavel este ctitoria episcopului Chesarie al Buzăului, din 1828, fiind pictată de renumitul zugrav Nicolae Teodorescu Pitaru.

Manastirea Ciolanu

In 1934 biserica va fi repictată în ulei de către Nicolae Şolescu. Trei icoane de pe catapeteasmă a Mântuitorului, a Maicii Domnului şi a Sf. Ioan Botezătorul sunt opera lui Gheorghe Tattarescu, nepot al lui Nicolae Teodorescu Pitaru.

In 1888, la Ciolanu a fost descoperit un exemplar din Tetraevangheliarul tipărit de Coresi la Târgovişte în 1560. între 1970 şi 1985 s-au construit două corpuri de chilii. În cadrul mănăstirii a funcţi­onat în anii 1997-2003 Seminarul Teologic Monahal Sf. Grigorie Palama, înfiinţat din iniţiativa ÎPS Epifanie al Buzăului.

Harta Manastirea Ciolanu

Voteaza articolul
[Total voturi: 7 Scor general: 3.4]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.