Hi, what are you looking for?

Ortodox NewsOrtodox News
Manastirea Cobia
Manastirea Cobia

Dambovita

Manastirea Cobia

Mănăstirea Cobia este unică prin decoraţia sa exterioară în arhitectura noastră bisericească.

fără obşte monahală
Manastirea Cobia Hram: Sfântul Ierarh Nicolae
Adresă: sat Mânăstirea, corn. Gabia, 137095, jud. Dâmboviţa
Acces: din oraşul Găeşti, situat pe DN 7 Bucureşti (69 km)-Piteşti (38); Târgovişte (27), 8 km N până la mănăstire pe DJ 702E (GPS: 44°46’57.57″N, 25°20’11.83″E)

Manastirea Cobia legenda

A fost ctitorită în anul 1572 de Badea Boloşin Stolnicul. Va fi reparată în jurul anului 1680 de către Pârvu Cantacuzino. În 1723-1724 se prăbuşesc bolţile bisericii. A funcţionat ca mănăstire până la secularizarea averilor mănăstireşti, după care, părăsită de călugării greci, devine biserică de mir.

Eforia Spitalelor îi va purta de grijă vreme de mai bine de un secol. O restaurare importantă a avut loc în anul 1938, cu sprijinul Comisiei Monumentelor Istorice. Paramentul, din cărămidă smălţuită, verde, ocru, sienna, face din biserica vechii mănăs­tiri o adevărată bijuterie.

Manastirea Cobia

Impresionează, de asemenea, firidele exterioare ale locaşului. Săpăturile arheologice din zona ansamblului monastic au condus la descoperirea fundaţiilor vechii clopotniţe şi ale zidului de incintă al mănăstirii de la 1572.

Preotul paroh Ioan Popescu începe repararea acoperişului cu puţin timp înainte de Revoluţia din 1989, reluând lucrările în 1994. în anul 2001 biserica este pictată de către Romeo Andronic. Actualmente se fac demersuri pentru reactivarea acestei vechi mănăstiri.

Harta Manastirea Cobia

Voteaza articolul
[Total voturi: 0 Scor general: 0]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.