Rezumat:
2 vieţuitori, viaţă de obşte
Manastirea Corbii de Piatra Hram: Adormirea Maicii Domnului, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Sfântul Voievod Neagoe Basarab
Adresă: corn. Corbi, 117285, jud. Argeş
Acces: DN 73C, Curtea de Argeş-Câmpulung-Muscel, până la Domneşti (22 km), apoi ramificaţie la stânga pe DJ 731 spre Nucşoara (DomneştiStăneşti-Corbşori-Corbi, 11 km); (GPS: 45°17’0.22″N, 24°48’0.04″E)
Manastirea Corbii de Piatra Stareţ: ierom. lgnatie Gorunescu
Contact: +40745059405; www.corbiidepiatra.ro
Moaşte: părticele. de la Sf. Ioan Rusul
Manastirea Corbii de Piatra legenda
Numele de Corbii de Piatră dat mănăstirii rupestre astăzi monument istoric apare în mai multe hrisoave domneşti începând cu 1512. Printre ctitorii de seamă se numără monahia Magdalina, mătuşa voievodului Neagoe Basarab, mănăstirea fiind considerată ctitorie domnească.
De-a lungul timpului, Mănăstirea Corbii de Piatră va mai purta şi denumirea de Merişul. De la prima atestare (23 iunie 1512) până în secolul al XIX-lea, când devine biserică de mir, poartă hramul Adormirea Maicii Domnului. Actualul hram, Sf. Apostoli, datează, cel mai probabil, din perioada când biserica rupestră a servit ca biserică parohială.
Catapeteasma bisericii datează din 1804. Mănăstirea a fost reînfiinţă în 1996; primul stareţ, lgnatie Gorunescu, provine din obştea Mănăstirii Slănic Argeş. în prezent au loc ample lucrări de restaurare a picturii considerată cea mai veche din Ţara Românească. Se lucrează la ridicarea unui corp de chilii şi a unui paraclis.