Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ortodox News
Manastirea Crasna
Manastirea Crasna

Prahova

Manastirea Crasna

A luat fiinţă în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, fiind întemeiată, cel mai probabil, de câţiva sihaştri din zona Vălenii de Munte.

35 vieţuitori, viaţă de obşte
Manastirea Crasna Hram: Sfintii Imparati Constantin si Elena (biserica veche), Acoperământul 1 Maicii Domnului (biserica nouă), Sfântul Ilie Tezviteanul (altarul de vară), Sfinţii Români (paraclisul)
Adresă: sat Schiuleşti, com. Izvoarele, 107326, jud. Prahova
Acces: DN 1/E 60, DN 1A Bucureşti-Ploieşti-Chiriţeşti (spre Cheia, Vălenii de Munte), apoi DL până la Schiuleşti, 6 km. De la marginea satului Schiuleşti încă 3 km până la mănăstire (ultimii kilometri de drum sunt neasfaltaţi) (GPS: 45°17′ 41.25″N, 25°55’35.81 „E)
Stareţ: arhim. Nicodim Dimulescu
Manastirea Crasna Contact: +40244292560
Cazare: 50 locuri

Icoane făcătoare de minuni: icoana Maicii Domnului
La Mănăstirea Crasna şi-au făcut ucenicia şase dintre Înalţii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.
Împrejurimi:
• Salina Slănic Prahova
• Muntele de Sare rezervaţie naturală, Slănic
• Muzeul Sării, Slănic

Manastirea Crasna
Manastirea Crasna 26

Manastirea Crasna legenda

Prima atestare documentară a vetrei monahale este un act de donaţie, în care se menţi­onează existenţa unui schit cu o bisericuţă de lemn, datat 1745. Proprietarul acestor locuri, postelnicul Dinu Constantin Potlogea, fiul preotului Radu Potlogea din Izvoarele, hotărăşte, în 1828, zidirea unei biserici pentru satul Băjenari sat întemeiat după anul 1821, din pricina năvălirii turcilor.

Biserica va fi sfintită în 1828, de către episcopul Chesarie al Buzăului, fiind pictată în 1834. Primul stareţ a fost chiar ctitorul, călugărit sub numele de Chesarie. Va fi urmat în viaţa monahală, la scurt timp, şi de fiul său (monahul Nil). După secularizare, schitul decade, fiind închinat Mănăstirii Cheia. În 1920 mai avea un singur călugăr. începe să renască în 1964, prin osteneala stareţilor Ghedeon, Galaction (viitorul episcop al Alexandriei şi Teleormanului) şi Nicodim.

Manastirea Crasna
Manastirea Crasna 27

Catapeteasma bisericii vechi, lucrată la Viena, este acoperită cu foiţă de aur. În anul 1983, biserica veche a fost renovată. În 1991 va fi repictată, prin purtarea de grijă a PF Teoctist, de pictorul restaurator Ioan Chiriac. După 1989, prin osteneala PS Galaction, s-au construit: un monument al eroilor pictat de Ioan şi Daniela Moldoveanu, un impunător arhondaric şi un corp de chilii. S-a mai ridicat o nouă biserică de zid, ce înglobează şi un paraclis. Capătă statutul de mănăstire în 2001.

Voteaza articolul
[Total voturi: 0 Scor general: 0]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Galati

Prima atestare documentară a Mănăstirii Cârlomâneşti este un uric, datat 5 aprilie 1445, în care apare menţionat, schitul „lui Ciunca Stan", cu prisacă şi...

Galati

Mănăstirea datează din prima jumătate a secolului al XV-lea, fiind considerată una dintre cele mai vechi vetre monahale din judeţul Galaţi.

Galati

La sfârşitul veacului al XVI-lea a fost ctitorit, de către un cioban din părţile locului, un mic schit cu hramul Tuturor Sfinţilor.

Vrancea

Schitul a fost înfiinţat în anul 2000, în clădirile fostului CAP Urecheşti, astăzi proprietate a Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.