Hi, what are you looking for?

Ortodox NewsOrtodox News
Manastirea Curtea De Arges
Manastirea Curtea De Arges

Arges

Manastirea Curtea de Arges

Biserica Mănăstirii Curtea de Argeş este unul dintre cele mai valoroase monumente ale arhitecturii româneşti din toate timpurile.

10 vieţuitori, viaţă de obşte
Hram: Adormirea Maicii Domnului (biserica lui Neagoe Basarab), Sfânta Filofteia (paraclisul)
Adresă: str. Basarabilor, nr. 1, Curtea de Argeş, 115300, jud. Argeş
Acces: în apropierea centrului oraşului Curtea de Argeş (GPS: 45°9’50.24″N, 24°40’37.1 O”E)
Stareţ: arhidiacon Caliopie Ichim
Contact: +40248721735
Cazare: Casa de oaspeţi Pelerinul, 50 locuri
Moaste: Sf. Filoftea

Pe 16 august 1517, la Mănăstirea Curtea de Argeş a fost canonizat pentru prima oară, la noi Sfântul Ierarh Nifon (+ 1508), Patriarh al Constantinopolului şi Mitropolit al Munteniei (1500-1505). De văzut: • Fântâna lui Manole, în apropierea mănăstirii • Curtea Domnească (sec. XIII-XIV) • Biserica Domnească (sec. XIV) • Biserica Olari • Ruinele Sân Nicoară (sec. XIII-XIV) Împrejurimi: • în drum spre Piteşti, vechea Mănăstire Tutana (sec. XVII), fără obşte

Manastirea Curtea de Arges legenda

Mănăstirea se află în imediata apropiere a celebrei Troiţe înălţate în anii ’90 ai secolului trecut de către ciobanul Ion Marin (generator a ceea ce presa va numi ,,fenomenul ionesti”).

După unele izvoare, celebra biserică a fost clădită de Sf. Neagoe Basarab pe fundaţi­ile unui locaş mult mai vechi, cel mai probabil vechiul sediu al Mitropoliei Ţării Româneşti. Prima pictură a locaşului bijuterie a fost realizată în vremea domnitorului Radu de la Afumaţi (1522-1529) de către Dobromir Zugravul, fiind încheiată în 1526.

Manastirea Curtea De Arges

In anul 1611 armatele lui Gabriel Bathory distrug biserica, aceasta fiind restaurată de Matei Basarab. Paul de Alep, în 1654, consideră biserica Mănăstirii Curtea de Argeş „una din minunile lumii”. In 1793, Mănăstirea Curtea de Argeş devine, pentru o scurtă perioadă, sediu al Episcopiei Argeşului. Vechea ctitorie a lui Neagoe Basarab a fost refăcută în forma pe care o vedem astăzi de către arhitectul francez Andre Lecomte du Nouy, spre sfârşitul veacului al XIX-lea. Interiorul a fost zugrăvit de pictorii francezi F. Nicolle, Ch. Renouard şi pictorul român N. Constantinescu.

Manastirea Curtea De Arges

Catapeteasma este executată din bronz aurit şi onix, icoanele fiind lucrate în mozaic. lese în evidenţă grupul celor 12 coloane centrale bogat ornamentate floral, reprezentând pe cei 12 Apostoli. în faţa bisericii mănăstirii se află un frumos agheasmatar, iar în afara curţii mă­năstirii fântâna legendarului meşter Manole.

In pronaos se află mormintele lui Neagoe Basarab, Despinei doamna, Radu de la Afumaţi, Carol I, Ferdinand Întregitorul şi ale reginelor Elisabeta şi Maria. Palatul episcopal (fost palat regal), din parcul mănăstirii, a fost construit în 1866. în prezent au loc ample lucrări de restaurare.

Harta Manastirea Curtea de Arges

Voteaza articolul
[Total voturi: 1 Scor general: 5]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.