Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ortodox News
Manastirea Dalhauti
Manastirea Dalhauti

Vrancea

Manastirea Dalhauti

Vestitul îndrumător isihast -cuviosul Vasile de la Poiana Mărului -a petrecut aproape două decenii la Dălhăuţi. Sfântul Paisie Velicikovski a vieţuit, de asemenea, pentru o vreme, în această veche vatră sihăstrească.

17 vieţuitoare, viaţă de obşte
Hram: Izvorul Tămăduirii (biserica nedatată), Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil (biserica din lemn), Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena (biserica nouă)
Adresă: sat Dălhăuţi, corn. Cârligele, 627068, jud. Vrancea
Acces: din Focşani pe DC 147, DC 146, trecând prin Cârligele, până la Dălhăuţi 13,5 km. Mănăstirea se află la 2,5 km V de sat, pe drum forestier. (GPS: 45°41 ‘43.72″N, 27°0’42.84″E)
Stareţă: stavrofora Emanuela Enea
Contact: +40734353589

Icoane facatoare de minuni: icoana Maicii Domnului de la Dalhauti

Manastirea Dalhauti legenda

Mănăstirea Dălhăuţi a fost întemeiată, cel mai probabil, în secolul al XV-lea. După unii cercetători, prima biserică a vechii vetre sihăstreşti este înălţată intre 1464 şi 1469. În decursul timpului se vor mai construi la Dălhăuţi alte două biserici. Ctitorul bisericii Izvorul Tămăduirii de zid, fără turlă nu se cunoaşte şi nici anul înălţării ei.

A servit ca închisoare germană pentru prizonierii ruşi, în timpul Primului Război Mondial. Catapeteasma bisericii va fi distrusă cu acest nefericit prilej, fiind refăcută în 1929. Locaşul a fost restaurat în anii 1992-1995. Biserica Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil, datată din anul 1625, din lemn, cu o turlă pe naos, a fost reclădită de stareţul Teolictîn 1810, fiind pictată în 1827, sub stăreţia lui Dionisie, care o împodobeşte cu o catapeteasmă sculptată în lemn, poleind-o cu aur.

Manastirea Dalhauti

A treia biserică, cu hramul Sf. împăraţi Constantin şi Elena, a fost înălţată în vremea stareţului Benedict (1855). Este zidită din cărămi­dă, având trei turle impunătoare. Desfiinţat de regimul comunist în 1959, schitul este reînfiinţat, ca mănăstire de maici, în 1990. Tot d!.Jpă 1990, faimoasa icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Dălhăuţi va fi recuperată de la Muzeul Naţional de Artă. în ultimii ani s-au construit un corp nou de chilii, o clopotniţă, gospodăria anexă etc.

Harta Manastirea Dalhauti

Voteaza articolul
[Total voturi: 0 Scor general: 0]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.