Rezumat:
15 vieţuitori, viaţă de obşte
Manastirea Dervent Hram: Izvorul Tămăduirii, Sfanta Parascheva (biserica mare), Sfântul Gheorghe (paraclisul), înălţarea Sfintei Cruci (absida paraclisului ce adăposteşte Crucea de leac)
Adresă: sat Galiţa, corn. Lipniţa, 907224, jud. Constanţa
Acces: DN 3, Constanţa-Ostrov; la 123 km SV de Constanţa (GPS: 44°6’30.28″N, 27°28’50.59″E)
Manastirea Dervent Stareţ: arhim. Andrei Tudor
Manastirea Dervent Contact: +40241857707; Site-ul manastirii
Manastirea Dervent Cazare: 60 locuri
Manastirea Dervent legenda
La Silistra, în apropiere de Dervent, au primit mucenicia: Maximus, Quintilianus, Dadas, Iulius, Secondo, Dasius. în acea perioadă, pe locul unde acum se află biserica Mănăstirii Dervent, au fost martirizaţi patru creştini, ale căror nume nu ne sunt cunoscute, păstrându-se însă patru cruci de piatră, ce s-au dovedit a fi tămăduitoare de neputinţe trupeşti şi sufleteşti anumiţi cercetători şi istorici considerând că ar putea fi vorba de unii dintre martirii amintiţi mai sus.
Tradiţia fixează la Dervent o biserică de mănăstire (sec. XI), distrusă de pecenegi (1036 d. Hr.) odată cu cetăţile Capidava şi Dervent. După Războiul de Independenţă (1877-1878), crucile respectate chiar şi de sultanii turci sunt redescoperite de către un cioban surdomut care, adormind în apropierea acestora, s-a trezit vindecat.
In 1923, PS llarie Teodorescu al Tomisului înfiinţează la Dervent o mănăstire pe terenul donat de familia Andreevici şi Paraschiva Gheorghiu. În 1934, paraclisul care adăpostea sfintele cruci va arde clin temelii, icoanele rămânând însă neatinse de foc. în 1936, PS Gherontie al Tomisului pune piatra de temelie a actualei biserici, ridicată după proiectul arhitectului N. Săndulescu şi sfinţită pe 13 septembrie 1942, dată la care preacuviosul părinte Elefterie Mihail a fost numit stareţ al mănăstirii.
În 1959, prin Decretul 410, mănăstirea a fost închisă timp de zece ani. Din 1970 a funcţionat ca biserică de mir a satului învecinat, Galiţa, clădirile care au aparţinut mănăstirii fiind folosite ele IAS Ostrov până în anul 1990. Pe 2 februarie 1990, părintele Elefterie Mihail primeşte binecuvântarea de redeschidere a mănăstirii. În acelaşi an, pe 12 mai, la vârsta de 90 de ani, renumitul duhovnic dobrogean se mută la Domnul, fiind înmormântat în partea dreaptă a Sfântului Altar.
Mănăstirea Dervent este astăzi una dintre cele mai înfloritoare dintre Dunăre şi mare. In apropierea Mănăstirii Dervent se află cetatea bizantină Păcuiul lui Soare (sec. X) din care a fost adus în 1359 la Curtea de Argeş primul Mitropolit.