Hi, what are you looking for?

Ortodox NewsOrtodox News
Manastirea Dervent
Manastirea Dervent

Constanta

Manastirea Dervent

În timpul lui Diocleţian (285-305), în Dobrogea (Scythia Minor) au fost martirizaţi mai mulţi creştini: Evagrius, Benignus, Cristus, Sive, Cresto, Arestus, Sinidia, Rufus, Patricius, Zosim, toţi aceşti sfinţi fiind consemnaţi în Acta Sanctorum, fără a se menţiona însă locul martiriului lor.

15 vieţuitori, viaţă de obşte
Manastirea Dervent Hram: Izvorul Tămăduirii, Sfanta Parascheva (biserica mare), Sfântul Gheorghe (paraclisul), înălţarea Sfintei Cruci (absida paraclisului ce adăposteşte Crucea de leac)
Adresă: sat Galiţa, corn. Lipniţa, 907224, jud. Constanţa
Acces: DN 3, Constanţa-Ostrov; la 123 km SV de Constanţa (GPS: 44°6’30.28″N, 27°28’50.59″E)
Manastirea Dervent Stareţ: arhim. Andrei Tudor
Manastirea Dervent Contact: +40241857707; Site-ul manastirii
Manastirea Dervent Cazare: 60 locuri

Manastirea Dervent legenda

La Silistra, în apropiere de Dervent, au primit mucenicia: Maximus, Quintilianus, Dadas, Iulius, Secondo, Dasius. în acea perioadă, pe locul unde acum se află biserica Mănăstirii Dervent, au fost martirizaţi patru creştini, ale căror nume nu ne sunt cunoscute, păstrându-se însă patru cruci de piatră, ce s-au dovedit a fi tămăduitoare de neputinţe trupeşti şi sufleteşti anumiţi cercetători şi istorici considerând că ar putea fi vorba de unii dintre martirii amintiţi mai sus.

Manastirea Dervent

Tradiţia fixează la Dervent o biserică de mănăstire (sec. XI), distrusă de pecenegi (1036 d. Hr.) odată cu cetăţile Capidava şi Dervent. După Războiul de Independenţă (1877-1878), crucile respectate chiar şi de sultanii turci sunt redescoperite de către un cioban surdomut care, adormind în apropierea acestora, s-a trezit vindecat.

In 1923, PS llarie Teodorescu al Tomisului înfiinţează la Dervent o mănăstire pe terenul donat de familia Andreevici şi Paraschiva Gheorghiu. În 1934, paraclisul care adăpostea sfintele cruci va arde clin temelii, icoanele rămânând însă neatinse de foc. în 1936, PS Gherontie al Tomisului pune piatra de temelie a actualei biserici, ridicată după proiectul arhitectului N. Săndulescu şi sfinţită pe 13 septembrie 1942, dată la care preacuviosul părinte Elefterie Mihail a fost numit stareţ al mănăstirii.

Manastirea Dervent

În 1959, prin Decretul 410, mănăs­tirea a fost închisă timp de zece ani. Din 1970 a funcţionat ca biserică de mir a satului învecinat, Galiţa, clădirile care au aparţinut mănăstirii fiind folosite ele IAS Ostrov până în anul 1990. Pe 2 februarie 1990, părintele Elefterie Mihail primeşte binecuvântarea de redeschidere a mănăstirii. În acelaşi an, pe 12 mai, la vârsta de 90 de ani, renumitul duhovnic dobrogean se mută la Domnul, fiind înmormântat în partea dreaptă a Sfântului Altar.

Mănăstirea Dervent este astăzi una dintre cele mai înfloritoare dintre Dunăre şi mare. In apropierea Mănăstirii Dervent se află cetatea bizantină Păcuiul lui Soare (sec. X) din care a fost adus în 1359 la Curtea de Argeş primul Mitropolit.

Harta Manastirea Dervent

Voteaza articolul
[Total voturi: 5 Scor general: 4.4]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.