Hi, what are you looking for?

Ortodox NewsOrtodox News
Manastirea Gavanu
Manastirea Gavanu

Buzau

Manastirea Gavanu

Manastirea Gavanu a fost o binecuvantata oaza de liniste si creati pentru scriitorii Alexandu Vlahuta si Alexandru Odobescu

3 vieţuitoare, viaţă de obşte
Manastirea Gavanu Hram: Adormirea Maicii Domnului (biserica mare), Cuvioasa Parascheva (paraclisul)
Adresă: sat Jghiab, corn. Mânzăleşti, 127342, jud. Buzău
Acces: din Buzău, DJ 203K Săpoca-Vintilă Vodă; din Mânzăleşti se merge pe DJ 204M până la Jghiab (55 km) (GPS: 45°317.11 „N, 26°37’37.88″E)
Stareţă: monahia Haralambia Ghiţă

Manastirea Gavanu legenda

Mănăstirea a fost întemeiată în 1707, prin osteneala moşnenilor de pe Valea Slănicului şi a Râmnicului. Se cunoaşte numele donatorului poienii în care se înalţă prima biserică a aşezării monahale Moise Ignat Beşliu. Din pricina revărsării pâraielor, schitul suferea adesea stricăciuni, motiv pentru care va fi refăcut în Poiana din Vale.

Manastirea Gavanu

In anul 1821 biserica schitului este profanată şi arsă de turci. în 1828 se va înălţa o nouă biserică, în plan treflat, din bârne de brad, care va fi pictată de Nicolae Zograf şi Ioan Andronicescu.

Catapeteasma locaşului, sculptată, va fi poleită cu aur. Prin Decretul 410/1959 aşezământul este desfiinţat, fiind reînfiinţat după 1990. în anul 1994 se ridică un paraclis cu hramul Cuvioasa Parascheva.

Harta Manastirea Gavanu

Voteaza articolul
[Total voturi: 1 Scor general: 4]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.