Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ortodox News
Manastirea Ghighiu
Manastirea Ghighiu

Prahova

Manastirea Ghighiu

Cele mai vechi mărturii despre Mănăstirea Ghighiu datează de la sfârşitul secolului al XVI-lea, când este menţionat pe aceste locuri schitul logofătului Coresi şi al jupâniţei Slăviţa.

50 vieţuitoare, viaţă de obşte
Manastirea Ghighiu Hram: Izvorul Tămăduirii (biserica mare), Sfinţii Lazăr, Spiridon şi Haralambie (biserica din cimitir)
Adresă: sat Ghighiu, corn. Bărcăneşti, 107056, jud. Prahova
Cum se ajunge la Manastirea Ghighiu: de la intrarea în Ploieşti dinspre Bucureşti 2 km pe centura de est a Ploieştiului până la mănăstire, 58 km din Bucureşti pe DN 1 IE 60.
(GPS: 44°54’0.90″N, 26°3’54.83″E)
Stareţă: stavrofora Eupraxia Neacşu
Contact: +40244277198
Moaste: părticele din moaştele Sf. Haralambie, Sf. Clement, Sfantul Trifon, Sf. Dimitrie Basarabov
Icoane facatore de minuni: icoana Maicii Domnului Sirlaca
De văzut: • Muzeu: icoane vechi, artă religioasă etc.

Manastirea Ghighiu

Manastirea Ghighiu legenda

Urmele sihăstriei se vor şterge însă aproape în întregime. Abia în 1817 Măriuţa Răfoveanca împreună cu mama sa Ana donează un teren şi o parte din averea lor pentru înălţarea unui schit, la cererea monahului Agapie.

Vor fi ridicate, mai întâi, o bisericuţă de lemn şi câteva chilii. Biserica mare a mănăstirii a început a se zidi în anul 1858, prin purtarea de grijă a stareţului Eftimie, fiind sfinţită pe 31 martie 1866. Pictura aparţine lui Gheorghe Tattarescu (1864). Mănăs­tirea a fost incendiată în mai multe rânduri; în 1922 arde valoroasa bibliotecă a mănăstirii.

In timpul Primului Război Mondial armata germană distruge o parte din chilii, alungă călugării şi transformă Mănăstirea Ghighiu în fabrică de conserve. Mănăstirea va fi bombardată a doua oară în 1944. Patriarhul Justinian Marina restaurează din temelii, în anii ’50 ai secolului trecut, întreg ansamblul monahal, transformându-l în mănăstire de maici (1952).

Manastirea Ghighiu

La Ghighiu se află o vestită icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, datată din secolul al XVI-lea, dăruită în anul 1958 de episcopul Vasile Samaha de Sergiopolis, Siria. Bisericuţa cimitirului cu hramurile Sf. Lazăr, Sf. Spiridon şi Sf. Haralambie este datată din anul 1832, fiind ctitorită de Panait şi Ecaterina Mărunţeanu.

Voteaza articolul
[Total voturi: 0 Scor general: 0]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Ialomita

Inălţarea Mănăstirii Acoperământul Maicii Domnului, Dridu începe cu binecuvântarea Patriarhului Teoctist, în anul 1993.

Ialomita

Pe data de 24 aprilie 1998, pe terenul donat de familia Ioniţă din Bucureşti

Ialomita

Mănăstirea Crăsani, ctitorie a părintelui arhim. Adrian Făgeţeanu, este înălţată în apropierea străvechii cetăţi Helis reşedinţă a lui Dromichete în secolele IV-III î.Hr.

Ialomita

Mănăstirea Balaciu a fost înfiinţată în anul 1929 de PS Gherontie Nicolau al Tomisului, în jurul bisericii de mir din satul Piteşteanu (dispărut), ce...