Hi, what are you looking for?

Ortodox NewsOrtodox News
Manastirea Govora
Manastirea Govora

Valcea

Mănăstirea Govora

Mănăstirea Govora este una dintre cele mai vechi din ţară, fiind ridicată în sec. al XIV-lea şi al XV-lea, sub domnia lui Vlad Dracul.

20 vieţuitoare, viaţă de obşte
Manastirea Govora Hram: Adormirea Maicii Domnului
Adresa: sat Govora, com. Mihăeşti, 247379, jud. Vâlcea
Cum ajungi la Manastirea Govora: DN7/E81 Rm. Vâlcea-Tg. Jiu, stânga în Gurişoara (km 17), DJ 6471 km (GPS: 45°3’48.99″N 24°13’9.39″E)
Stareţă: monahia Heruvima Covaci;
Contact: +40250770342
Cazare: 1 O locuri, cu rezervare

Manastirea Govora legenda

Numele mănăs­tirii provine de la slavonescul govoriti = a vorbi, a spune sau izvor, murmur de izvor. A fost distrusă de boierul Albu cel Mare, în perioada domniei lui Vlad Ţepeş, ca după aceea, între anii 1492 şi 1496, să fie refăcută de Vlad Călugărul şi Radu cel Mare.

Manastirea Govora
Mănăstirea Govora 59

Manastirea Govora constructie

Între anii 1640 şi 1645, domnitorul Matei Basarab Îl face mănăstirii o reparaţie totală şi instalează aici o tiparniţă primită de la Mitropolitul Petru Movilă de la Kiev. La Govora s-au tipărit numeroase cărţi de cult – Psaltirea (1637), Pravila mică (1640) şi prima carte in limba română (după cărţile bisericeşti tipărite de diaconul Coresi de la Braşov): Pravila de la Govora. Încăperile în care a funcţionat vechea tipografie mai există şi astăzi.

În timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, mănăstirea a fost restaurată şi extinsă. S-a adăugat o trapeză în 1775, iar clopotniţa şi o parte din clădiri au fost ridicate la începutul sec. al XVIII-lea. Cutremurele din 1940, 1977 şi 1986 au adus mari pierderi acestui locaş. Intregul ansamblu a fost renovat între anii 1957 şi 1969, ultima reparaţie făcân­du-se în anii 1986-1988.

Altarul bisericii: După daniile făcute de acest voievod, mănăstirea Govora, devine una dintre cele mai importante mănăstiri ale țării, ieromonachii continuând să păstreze și să sporească moșiile ce întrețineau viața monahală și spiritualitatea ortodoxă. În primăvara lui 1611, în urma invaziei și jafului armatelor principelui Transilvaniei, Gabriel Báthory, lăcașul este cu siguranță afectat, însă documentele nu consemnează acest lucru, pagubele suferite fiind probabil minore.

În interiorul bisericii, pe lângă valoroasa pictură aparţinând Şcolii de la Hurez, din 1711-1712, se găseşte o frumoasă catapeteasmă originară, din lemn, sculptată în stil brâncovenesc. Mănăstirea este transformată în 1959 în mănăstire de maici.

Icoane făcătoare de minuni: Icoana Maicii Domnului.
Icoana Maicii Domnului înaripată este unică în lume


Împrejurimi:
• Biserica fostei Mănăstiri Slătioarele, ridicată în anii 1568-1577 de doamna Ţării Româneşti, Ecaterina Salvarezzo, soţia lui Alexandru al II-lea Mircea, în satul Slătioarele (Ocnele Mari), 10 km.

Poze

Manastirea Govora
Mănăstirea Govora 60
Manastirea Govora
Mănăstirea Govora 61
Voteaza articolul
[Total voturi: 0 Scor general: 0]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.