Rezumat:
6 vieţuitori, viaţă de obşte
Manastirea Histria Hram: Sfântul Proroc Ilie Tezviteanul
Adresă: com. Istria, 907155, jud. Constanţa
Cum se ajunge: DN22/E87 spre N Constanţa-Tariverde, apoi spre V şi N pe DJ 226 (63 km); DN22/E87şi DJ 226 Constanţa-Năvodari-Histria (58 km) (GPS: 44°32’46.04″N, 28°46’8.12″E)
Manastirea Histria Stareţ: protos. loil Cuzdriorean
Manastirea Histria Contact: +407 40790758
Moaste: o racla de 50 de particele de sfinte moaste (Sfantul Ioan Gura de Aur, Sfantul Grigorie Teologul, Sfantul Mina, s.a.)
Imprejurimi: Cetatea Histria, Muzeul construit de Vasile Parvan in imediata apropiere
Manastirea Histria legenda
Până în prezent, în vechea cetate Histria au fost descoperite ruinele a cinci bazilici creştine. Patru dintre ele erau situate între zidurile cetăţii, iar una în afara acestora. Se evidenţiază bazilica cunoscută sub numele de „particulară”. In fapt, este vorba despre un locaş de rugăciune integrat unei reşedinţe mai mari.
Se crede că aici se aflau sediul episcopiei şi reşedinţa ierarhului locului. Nu este exclusă nici posibilitatea ca în cadrul acestui complex arhitectural să fi existat chiar o mănăstire. Între ruinele edificiului s-au descoperit fragmente din Sfânta Masă a bisericii şi ornamente cu semnul sfintei cruci.
In anul 2004, ÎPS Teodosie al Tomisului a dat binecuvântarea de întemeiere a unei mănăstiri cu hramul Sfantul Proroc Ilie Tezviteanul, în apropierea ruinelor vechii cetăţi. Piatra de temelie a bisericii mari a fost aşezată în 2007. S-au înălţat un corp de chilii şi altarul de vară. Biserica mare este în construcţie. Se are în vedere, de asemenea, înălţarea unui paraclis în cinstea Maicii Domnului.