Hi, what are you looking for?

Ortodox NewsOrtodox News
Manastirea Histria
Manastirea Histria

Constanta

Manastirea Histria (Sfantul Ilie)

În perioada romano-bizantină, călugări misionari au venit din Sudul Dobrogei, din Constantinopol sau Capadocia, pentru a sluji în bazilicile histriene.

6 vieţuitori, viaţă de obşte
Manastirea Histria Hram: Sfântul Proroc Ilie Tezviteanul
Adresă: com. Istria, 907155, jud. Constanţa
Cum se ajunge: DN22/E87 spre N Constanţa-Tariverde, apoi spre V şi N pe DJ 226 (63 km); DN22/E87şi DJ 226 Constanţa-Năvodari-Histria (58 km) (GPS: 44°32’46.04″N, 28°46’8.12″E)
Manastirea Histria Stareţ: protos. loil Cuzdriorean
Manastirea Histria Contact: +407 40790758
Moaste: o racla de 50 de particele de sfinte moaste (Sfantul Ioan Gura de Aur, Sfantul Grigorie Teologul, Sfantul Mina, s.a.)
Imprejurimi: Cetatea Histria, Muzeul construit de Vasile Parvan in imediata apropiere

Manastirea Histria legenda

Până în prezent, în vechea cetate Histria au fost descoperite ruinele a cinci bazilici creştine. Patru dintre ele erau situate între zidurile cetăţii, iar una în afara acestora. Se evidenţiază bazilica cunoscută sub numele de „particulară”. In fapt, este vorba despre un locaş de rugăciune integrat unei reşedinţe mai mari.

Manastirea Histria

Se crede că aici se aflau sediul episcopiei şi reşedinţa ierarhului locului. Nu este exclusă nici posibilitatea ca în cadrul acestui complex arhitectural să fi existat chiar o mănăstire. Între ruinele edificiului s-au descoperit fragmente din Sfânta Masă a bisericii şi ornamente cu semnul sfintei cruci.

In anul 2004, ÎPS Teodosie al Tomisului a dat binecuvântarea de întemeiere a unei mănăstiri cu hramul Sfantul Proroc Ilie Tezviteanul, în apropierea ruinelor vechii cetăţi. Piatra de temelie a bisericii mari a fost aşezată în 2007. S-au înălţat un corp de chilii şi altarul de vară. Biserica mare este în construcţie. Se are în vedere, de asemenea, înălţarea unui paraclis în cinstea Maicii Domnului.

Harta Manastirea Histria

Voteaza articolul
[Total voturi: 0 Scor general: 0]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.