20 vieţuitoare, viaţă de obşte
Hram: Adormirea Maicii Domnului
Adresa: com. Mănăstirea Humorului, 727355, jud. Suceava
Cum se ajunge Manastirea Humor: din Suceava spre Gura Humorului, pe DN2, 85/E58, 38 km, dreapta pe DJ 177, 5 km; (GPS: 47°35’36.76″N, 25°51 ‘17.59″E)
Stareţă: stavrofora Paraschiva Sorohan
Contact: +40230572837
Program de vizitare: –
Moaşte: raclă cu părticele de la mai mulţi sflnti
Icoane făcătoare de minuni: icoana Adormirii Maicii Domnului (sec. XVl), Deisis (sec. XVl}, icoana Maicii Domnului (sec. XVI}, Sf. Arhanghel Mihail (sec. XVI}
Manastirea Humor – legenda

Biserica de la Humor prezintă o arhitectură deosebită. Aici apar, pentru prima dată în construcţia bisericilor din Moldova, pridvorul deschis, precum şi încăperea de la etaj numită tainiţă, care se află deasupra camerei mor-mintelor. Din pridvor se pătrunde în pronaos, iar, mai departe, în camera mormintelor şi în naos. Absida circulară a altarului, în partea de răsărit a bi-sericii, este despărţită de naos printr-o foarte veche catapeteasmă, sculptată. In lemn de tisa şi donată bisericii de Gheorghe Movilă.
Frescele exterioare, Impodobite cu icoane bizantine, o alătură celorlalte biserici mănăstireşti moldave, Voroneţ, Moldoviţa, Arbore, Probota şi Suceviţa, singulare ca prezenţă arhitectonică şi iconografică în tot spaţiul european. Fresca exteri-oară de la Humor, a cărei dominantă este roşul-ocru, este pictată de Toma Zugravul în 1535, fiind prima din şirul celor cinci biserici cu pictură exterioară.

Principalele teme iconografice exterioare sunt: Acatistul Bunei Vestiri, Acatistul Sf. Ierarh Nicolae, Asediul Constantinopolului (faţada sudică), Ar-borele lui lesei (faţada nordică), Judecata de Apoi (faţada vestică) şi Cinul, care cuprinde o procesiune a sfinţilor îngeri, profeţi, apostoli, ierarhi, martiri şi cuvioşi (absidele laterale şi cea a altarului). Mănăstirea a fost închisă de stăpânirea austro-ungară în 785. După 1850 a fost folosită ca depozit de materiale, şcoală, apoi biserică de parohie. în 1991 redevine mănăstire de maici. Aici functionează ateliere de încondeiat ouă, de pictură, veşminte.
