Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ortodox News
Manastirea Humor
Manastirea Humor

Suceava

Manastirea Humor

Biserica Manastirea Humor a fost zidită în 1530 de Toader Bubuiog, logofătul lui Petru Rareş, şi soţia sa, Anastasia. La aproape 300 de metri se aflau ruinele unei mai vechi biserici de mănăstire, ridicată pe vremea lui Alexandru cel Bun, în 1415. Se înscrie în programul monumental al lui Petru Rareş, deşi nu este o ctitorie a sa, dar a fost construită la recomandarea sa.

20 vieţuitoare, viaţă de obşte
Hram: Adormirea Maicii Domnului
Adresa: com. Mănăstirea Humorului, 727355, jud. Suceava
Cum se ajunge Manastirea Humor: din Suceava spre Gura Humorului, pe DN2, 85/E58, 38 km, dreapta pe DJ 177, 5 km; (GPS: 47°35’36.76″N, 25°51 ‘17.59″E)
Stareţă: stavrofora Paraschiva Sorohan
Contact: +40230572837
Program de vizitare: –
Moaşte: raclă cu părticele de la mai mulţi sflnti
Icoane făcătoare de minuni: icoana Adormirii Maicii Domnului (sec. XVl), Deisis (sec. XVl}, icoana Maicii Domnului (sec. XVI}, Sf. Arhanghel Mihail (sec. XVI}

Manastirea Humor – legenda

Manastirea Humor
Manastirea Humor 26

Biserica de la Humor prezintă o arhitectură deosebită. Aici apar, pentru prima dată în construcţia bisericilor din Moldova, pridvorul deschis, precum şi încăperea de la etaj numită tainiţă, care se află deasupra camerei mor-mintelor. Din pridvor se pătrunde în pronaos, iar, mai departe, în camera mormintelor şi în naos. Absida circulară a altarului, în partea de răsărit a bi-sericii, este despărţită de naos printr-o foarte veche catapeteasmă, sculptată. In lemn de tisa şi donată bisericii de Gheorghe Movilă.

Frescele exterioare, Impodobite cu icoane bizantine, o alătură celorlalte biserici mănăstireşti moldave, Voroneţ, Moldoviţa, Arbore, Probota şi Suceviţa, singulare ca prezenţă arhitectonică şi iconografică în tot spaţiul european. Fresca exteri-oară de la Humor, a cărei dominantă este roşul-ocru, este pictată de Toma Zugravul în 1535, fiind prima din şirul celor cinci biserici cu pictură exterioară.

Manastirea Humor
Manastirea Humor 27

Principalele teme iconografice exterioare sunt: Acatistul Bunei Vestiri, Acatistul Sf. Ierarh Nicolae, Asediul Constantinopolului (faţada sudică), Ar-borele lui lesei (faţada nordică), Judecata de Apoi (faţada vestică) şi Cinul, care cuprinde o procesiune a sfinţilor îngeri, profeţi, apostoli, ierarhi, martiri şi cuvioşi (absidele laterale şi cea a altarului). Mănăstirea a fost închisă de stăpânirea austro-ungară în 785. După 1850 a fost folosită ca depozit de materiale, şcoală, apoi biserică de parohie. în 1991 redevine mănăstire de maici. Aici functionează ateliere de încondeiat ouă, de pictură, veşminte.

Voteaza articolul
[Total voturi: 0 Scor general: 0]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Galati

Mănăstirea datează din prima jumătate a secolului al XV-lea, fiind considerată una dintre cele mai vechi vetre monahale din judeţul Galaţi.

Galati

La sfârşitul veacului al XVI-lea a fost ctitorit, de către un cioban din părţile locului, un mic schit cu hramul Tuturor Sfinţilor.

Vrancea

Schitul a fost înfiinţat în anul 2000, în clădirile fostului CAP Urecheşti, astăzi proprietate a Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.

Vrancea

Schitul Soveja a fost înfiinţat în anul 2001, cu binecuvântarea ÎPS Epifanie al Buzăului şi Vrancei, la iniţiativa şi cu strădania familiei Constantin şi...