Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ortodox News
Manastirea Jercalai
Manastirea Jercalai

Prahova

Manastirea Jercalai

Biserica de lemn a Mănăstirii Sf. Maria, Cricov a fost construită în 1731, fiind vreme de două secole locaş de închinăciune al satului Lueriu-Reghin, jud. Mureş.

4 vieţuitori, viaţă de obşte
Manastirea Jercalai Hram: Sfânta Maria, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil (biserica veche), Sfantul Ilie, Sfantul Nicolae, Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul (biserica nouă)
Adresă: str. Jercălăi, nr. 1, Urlaţi, 106304, jud. Prahova
Cum se ajunge la Manastirea Jercalai: din Bucureşti pe DN 1/E 60 până la Ploieşti (centura de est), 65 km; apoi spre E, pe DN 1 B până la Albeşti-Paleologu, 14 km; DJ 102C, DJ 102E spre N încă 9 km până la mănăstire; (GPS: 45°1 ‘16.00″N, 26°13’27.23″E)
Manastirea Jercalai Stareţ: arhim. Cleopa Florescu
Contact: +40244271458
Moaşte: părticele din moaştele Sfinţlfor 14000 de prunci ucişi de lrod
Icoane facatoare de minuni: Icoana Maicii Domnului
Imprejurimi: • Conacul Belu, Urlaţi
Program de vizitare: –

Manastirea Jercalai legenda

În anul 1932 a fost strămutată la Castelul Bran, ca paraclis regal. În perioada comunistă, castelul fiind transformat în muzeu, biserica începe să se deterioreze. Vrednicul de pomenire Patriarh Justinian Marina, la începutul anului 1956, strămută biserica la Schitul Cricov din Prahova, a cărui biserică de zid se ruinase. Va fi sfinţită pe data de 8 noiembrie 1956 de către episcopul Teoctist (viitorul Patriarh al României).

Manastirea Jercalai

In 1980 biserica fost supusă unor ample lucrări de restaurare. In ultimii ani s-a înălţat o biserică de zid, mult mai încăpătoare, pentru a putea fi protejat locaşul vechi. In biserica nouă se slujeşte din decembrie 2008. Este în curs de finalizare un depozit de carte şi obiecte religioase, unic în judeţul Prahova şi printre puţinele de acest gen din ţară, care va reuni peste 2000 de titluri de carte veche şi 500 de icoane vechi.

Manastirea Jercalai
Voteaza articolul
[Total voturi: 0 Scor general: 0]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Galati

Prima atestare documentară a Mănăstirii Cârlomâneşti este un uric, datat 5 aprilie 1445, în care apare menţionat, schitul „lui Ciunca Stan", cu prisacă şi...

Galati

Mănăstirea datează din prima jumătate a secolului al XV-lea, fiind considerată una dintre cele mai vechi vetre monahale din judeţul Galaţi.

Galati

La sfârşitul veacului al XVI-lea a fost ctitorit, de către un cioban din părţile locului, un mic schit cu hramul Tuturor Sfinţilor.

Vrancea

Schitul a fost înfiinţat în anul 2000, în clădirile fostului CAP Urecheşti, astăzi proprietate a Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.