Hi, what are you looking for?

Ortodox NewsOrtodox News
Manastirea Maxineni
Manastirea Maxineni

Braila

Manastirea Maxineni

In anul 1637, domnitorul Ţării Româneşti, Matei Basarab, va ridica la Măxineni una dintre cele mai frumoase ctitorii din vremea domniei sale.

10 vieţuitori, viaţă de obşte
Hram: Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, Sfântul Voievod Ştefan cel Mare
Adresă: com. Măxineni, 817090, jud. Brăila
Acces: DJ 202 Brăila (35 de km)-Râmnicu Sărat (57 km) (GPS: 45°24’31.92″N, 27°37′ 46.34″E)
Stareţ: protos. Paisie Agache
Contact: +40723028275

Manastirea Maxineni legenda

Noua mănăstire, după cum grăieşte pisania, a fost înălţată pe locul unei biserici de nuiele. Rolul de apărare, atribuit sfintei mănăstiri, explică grosimea neobişnuită a zidurilor: 1,5 m.

In 1718, când tătarii intră în Ţara Românească, Nicolae Mavrocordat va trimite pentru tratativele ce urmau să aibă loc la Mănăstirea Măxineni doi înalţi demnitari, demonstrându-se prin aceasta importanţa acordată mănăstirii.

Manastirea Maxineni

In 1750, mănăstirea devine metoc al Spitalului Sf. Pantelimon din Bucureşti. Ajunsă în ruină, în 1856, guvernul va aproba reclădirea acesteia. în curând însă Mănăstirea Măxineni va fi transformată în biserică de mir, după 1877 fiind închisă. Zidurile groase ale mănăstirii se prăbuşesc în februarie 1917, în urma bombardamentelor armatei germane şi a aruncării în aer de către armata rusă a unui depozit de muniţie.

Pe data de 24 iunie 1990 se oficiază aici prima Sfântă Liturghie arhierească, după 73 de ani de abandon, de către ÎPS Casian al Dunării de Jos, fiind numit cu acel prilej primul stareţ al mănăstirii reînfiinţate, protosinghelul Simion Victor Ovezea. în anul 2004, cu prilejul sfinţirii mănăstirii, aceasta va primi un al doilea hram: Sf. Voievod Ştefan cel Mare. In prezent au loc ample lucrări de restaurare şi consolidare a vechii ctitoriii a lui Matei Basarab.

Harta Manastirea Maxineni

Voteaza articolul
[Total voturi: 1 Scor general: 5]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.