Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ortodox News
Manastirea-Moldovita-(Vatra Moldovitei)
Manastirea-Moldovita-(Vatra Moldovitei)

Suceava

Manastirea Moldovita (Vatra Moldovitei)

40 vieţuitoare, viaţă de obşte
Hram: Buna Vestire
Adresa: sat Vatra Moldoviţei, 727595, jud. Suceava
Cum se ajunge la Manastirea Moldovita: din Câmpulung Moldovenesc pe DN17 A, 23km, sau din Rădăuţi pe DN17A, prin Marginea, Suceviţa, 47km (GPS: 47°39’25.47″N, 25°34’18.62″E)
Stareţă Manastirea Moldovita (Vatra Moldovitei): stavrofora Benedicta Tatulici
Contact: +40230336348
Program de vizitare: –
Icoane făcatoare de minuni: icoana Maicii Domnului (în paraclis)

Manastirea Moldovita – legenda

Alexandru cel Bun zideşte prima mănăstire de pe aceste locuri, care a dăinuit până la sfârşitul sec. al XV-lea, când, din cauza unei alunecări de teren, s-a prăbuşit. Urmele acestei biserici pot fi văzute şi astăzi. Actuala biserică a Moldoviţei este ctitorie a lui Petru Rareş, din 1532.

Manastirea Moldovita (Vatra Moldovitei)
Manastirea Moldovita (Vatra Moldovitei) 39

Voievodul înconjoară cu ziduri şi turnuri de apărare biserica, înscriind-o în rândul mă­năstirilor fortificate. Episcopul Efrem de Rădăuţi zideşte în anii 1610-1612 chilii şi o casă separată a stăreţiei, unde şi-a mutat reşedinţa. Tot aici organizează o şcoală de copişti şi miniaturişti, continuând în acest fel opera culturală a lui Rareş. A fost unul din focarele importante de cultură mănăs­tirească din Moldova, începând din sec. al XV-iea. Suferă lucrări de restaurare şi consolidare între anii 1954 şi 1960, când este refăcut acoperişul, sunt consolidate fundaţiile şi soclul, sunt refăcute zidurile, turnurile şi chiliile. Pictura, atât în interior, cât şi în exterior, datează din 1537.

Manastirea Moldovita (Vatra Moldovitei)
Moldovita Monastery, Bucovina

Se pare că au lucrat mai mulţi pictori la Moldoviţa, deoarece se observă stiluri diferite. De remarcat dominanta roşu-brun, faţă de albastrul Voroneţului şi verdele de la biserica Arbore sau de roşul-ocru al Humorului. Pe faţada sudică se află reprezentat Imnul Acatist, una dintre cele mai frumoase teme iconografice care se găsesc la bisericile din Bucovina. Mănăstirea Moldoviţa păstrează obiecte de valoare ca: broderii, manuscrise, icoane, precum şi jilţul ctitorului Petru Rareş. Biserica pictată a mănăstirii este înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Voteaza articolul
[Total voturi: 1 Scor general: 5]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.