40 vieţuitoare, viaţă de obşte
Hram: Buna Vestire
Adresa: sat Vatra Moldoviţei, 727595, jud. Suceava
Cum se ajunge la Manastirea Moldovita: din Câmpulung Moldovenesc pe DN17 A, 23km, sau din Rădăuţi pe DN17A, prin Marginea, Suceviţa, 47km (GPS: 47°39’25.47″N, 25°34’18.62″E)
Stareţă Manastirea Moldovita (Vatra Moldovitei): stavrofora Benedicta Tatulici
Contact: +40230336348
Program de vizitare: –
Icoane făcatoare de minuni: icoana Maicii Domnului (în paraclis)
Manastirea Moldovita – legenda
Alexandru cel Bun zideşte prima mănăstire de pe aceste locuri, care a dăinuit până la sfârşitul sec. al XV-lea, când, din cauza unei alunecări de teren, s-a prăbuşit. Urmele acestei biserici pot fi văzute şi astăzi. Actuala biserică a Moldoviţei este ctitorie a lui Petru Rareş, din 1532.
Voievodul înconjoară cu ziduri şi turnuri de apărare biserica, înscriind-o în rândul mănăstirilor fortificate. Episcopul Efrem de Rădăuţi zideşte în anii 1610-1612 chilii şi o casă separată a stăreţiei, unde şi-a mutat reşedinţa. Tot aici organizează o şcoală de copişti şi miniaturişti, continuând în acest fel opera culturală a lui Rareş. A fost unul din focarele importante de cultură mănăstirească din Moldova, începând din sec. al XV-iea. Suferă lucrări de restaurare şi consolidare între anii 1954 şi 1960, când este refăcut acoperişul, sunt consolidate fundaţiile şi soclul, sunt refăcute zidurile, turnurile şi chiliile. Pictura, atât în interior, cât şi în exterior, datează din 1537.
Se pare că au lucrat mai mulţi pictori la Moldoviţa, deoarece se observă stiluri diferite. De remarcat dominanta roşu-brun, faţă de albastrul Voroneţului şi verdele de la biserica Arbore sau de roşul-ocru al Humorului. Pe faţada sudică se află reprezentat Imnul Acatist, una dintre cele mai frumoase teme iconografice care se găsesc la bisericile din Bucovina. Mănăstirea Moldoviţa păstrează obiecte de valoare ca: broderii, manuscrise, icoane, precum şi jilţul ctitorului Petru Rareş. Biserica pictată a mănăstirii este înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.