Hi, what are you looking for?

Ortodox NewsOrtodox News
Manastirea Pestera Ialomitei
Manastirea Pestera Ialomitei

Dambovita

Manastirea Pestera Ialomitei

Se presupune că prima vatră monahală de la Peştera Ialomiţei a fost întemeiată de Mihnea Vodă cel Rău, în prima jumătate a veacului al XVI-lea.

7 vieţuitori, viaţă de obşte
Manastirea Pestera Ialomitei Hram: Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel (biserica de la peşteră), Sfântul Ierarh Nifon (biserica nouă), Adormirea Maicii Domnului (biserica veche)
Adresă: corn. Moroeni, 13731 O, jud. Dâmboviţa
Acces: din Buşteni: telecabina până la Babele, apoi telecabina până la Peştera; din Sinaia Cota 1400, prin Vârful cu Dor sau prin Piatra Arsă, trasee accesibile (6 ore de mers); din Târgovişte pe DN 71, prin Moroeni, Bolboci, Padina. Traseele auto mai anevoioase. (GPS: 45°24’7.73″N, 25°27’46.66″E)
Stareţ: ierom. Calinic Dandu
Manastirea Pestera Ialomitei Contact: +40744310277, +40763746141
Manastirea Pestera Ialomitei Cazare: 25 locuri

De vazut: Pestera Ialomitei

Manastirea Pestera Ialomitei legenda

In anul 1818 schitul va arde, fiind refăcut peste un an de către preotul Gheorghe Ion Baltag şi ieromonahul Gherontie din Pietroşiţa. Pe data de 20 aprilie 1961 va fi mistuit din nou de flăcări, nemaifiind refăcut.

Actualul schit, aflat la 300 m depărtare de gura peşterii, a fost ridicat în anul 1901, de mai mulţi ctitori, cu participarea ciobanilor din zonă, biserica fiind sfinţită în 1911. Va fi renovat prin purtarea de grijă a Patriarhului Justinian ~n 1961), cu cheltuiala preoţilor Macarie Marinoiu, Pimen Stoichici şi Dumitru Breajcu.

Manastirea Pestera Ialomitei

Bisericuţa este construită din lemn, având pereţii căptuşiţi cu şindrilă. Schitul din apropierea peşterii este readus la viaţă abia în 1993, de către protosinghelul Maxim Bădoiu (fost stareţ al mănăstirii). Ctitorul locaşului este Fabrica de ciment Fieni. Piatra de temelie a fost aşezată de ÎPS Vasile Costin, Arhiepiscopul Târgoviştei, în 1993. Sfinţirea a fost făcută de PF î eoctist în 1996. Arhondaricul şi stăreţia au fost înălţate în ultimii ani.

Harta Manastirea Pestera Ialomitei

Voteaza articolul
[Total voturi: 0 Scor general: 0]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.