Hi, what are you looking for?

Ortodox NewsOrtodox News
Manastirea Plataresti
Manastirea Plataresti

Calarasi

Manastirea Plataresti

Mănăstirea Plătăreşti a fost ctitorită de domnitorul Matei Basarab, în anul 1646, ca mulţumire adusă Sf. Mercurie, în urma unei victorii obţinute împotriva tătarilor veniţi să-l ajute pe Radu Iiiaş, pretendent la domnie, în anul 1632.

5 vieţuitoare, viaţă de obşte
Manastirea Plataresti Hram: Sfântul Mercurie
Adresă: corn. Plătăreşti, 917200, jud. Călăraşi
Acces: la 1 km depărtare de centru, pe DJ 301, 25 km SE de Bucureşti (GPS: 44°21 ‘5.15″N, 26°21 ‘45.64″E)
Stareţă: monahia Varvara Arnăutu
Contact: +40721607867, +40728993833

Manastirea Plataresti legenda

Mănăstirea şi satul Plătăreşti îşi trag numele de la primul egumen al aşezământului Plastara, de origine greacă. Unul din satele din apropiere, Podul Pitarului, aminteşte şi el de ispravnicul Mitrea Pitarul, menţionat în pisania bisericii

Este unul dintre cele mai frumoase ansambluri de arhitectură muntenească din secolul al XVII-lea. Cuprinde: biserica, zidul de incintă, chiliile şi Casa Domnească. La sfinţirea bisericii a participat domnitorul însuşi, împreună cu Elina Doamna.

Manastirea Plataresti

Biserica mai păstrează şi astăzi fragmente din pictura originară tabloul votiv al ctitorului cu familia sa, al marelui ispravnic Albu Cluceru, înmormântat în biserică, al fratelui voievodului, jupân Barbu. După 1863, odată cu secularizarea averilor mănăstireşti, mănăstirea va fi transformată în biserică de mir.

Mai târziu, aceasta devine închisoare de femei şi sanatoriu. Reînfiinţată de Patriarhul Miron Cristea ca mănăstire de călugări, în 1927, Plătăreştiul va fi desfiinţat din nou în anii ’50, de către regimul comunist. în 2000 este reînfiinţată ca mănăstire de maici. în 2004, mă­năstire de călugări.

Restaurarea mănăstirii începe în 2007, cu corpul de nord (al doilea ca valoare istorică după Casa Domnească). Lipsa fondurilor şi disputa patrimonială cu parohia Plătăreşti sunt principalele probleme cu care se confruntă mănăstirea astăzi. în septembrie 2009 redevine mănăstire de maici.

Harta Manastirea Plataresti

Voteaza articolul
[Total voturi: 0 Scor general: 0]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.