Hi, what are you looking for?

Ortodox NewsOrtodox News
Manastirea Plumbuita
Manastirea Plumbuita

Bucuresti

Manastirea Plumbuita

Plumbuita -monument de referinţă pentru istoria şi arhitectura Bucureştiului -este ctitorie a voievodului Petru cel Tânăr (1559-1568).

10 vieţuitori, viaţă de obşte
Manastirea Plumbuita Hram: Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul
Adresă: str. Plumbuita, nr. 58, 023637, sect. 2, Bucureşti
Cum se ajunge la Manastirea Plumbuita: autobuz 182, 282, tramvai 21, troleibuz 66, statia Doamna Ghica; (GPS: 44°28’19.99″N, 26°8’5.87″E)
Manastirea Plumbuita Stareţ: arhim. Visarion Marinescu
Contact: +40212421728
Moaste: particele din moastele Sfantul Nicolae, Sfantul Gheorghe, Sfantul Pantelimon, Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava
De văzut:
• Muzeul amenajat în Casa Domnească: cuprinde carte veche românească, artă religioasă, 130 de busturi ale domnitorilor români, operă a stareţului Simeon Tatu

Manastirea Plumbuita legenda

Începută în 1560, va fi târnosită în vremea lui Mihnea Turcitul, domn ce va închina Plumbuita Mănăstirii Xiropotamu, din Sfantul Munte Athos. Biserica este rezidită din temelii în 1647 de Matei Basarab, prilej cu care voievodul va mai înălţa o Casă Domnească şi un puternic zid de apărare.

Manastirea Plumbuita
Manastirea Plumbuita 58

Turnul-clopotniţă este înălţat în anii 1802-1806 de egumenul Dionisie, fost stareţ la Xiropotamu. În 1573, la Plumbuita este înfiinţată, de către domnul Alexandru al II-lea Mircea, prima tiparniţă din Bucureşti; printre primele cărţi apărute aici sunt un Tetraevangheliarşi o Psaltire. In timpul Revoluţiei de la 1848, mănăstirea va fi transformată în închisoare politică. După secularizare devine biserică de mir. In 1940, mareşalul Ion Antonescu intenţiona ca Plumbuita să capete destinaţia de Panteon Naţional al eroilor români căzuţi în Primul Război Mondial, demarând în acest sens ample acţiuni de restaurare (nefinalizate).

In 1955, biserica mănăstirii va fi restaurată prin purtarea de grijă a PF Justinian. În incinta mănăstirii se află atelierele Secţiei de Pictură, Restaurare şi Patrimoniu din cadrul Facultăţii de Teologie, Bucureşti, un cabinet medical şi o farmacie pentru persoanele defavorizate.

Manastirea Plumbuita
Manastirea Plumbuita 59
Voteaza articolul
[Total voturi: 6 Scor general: 4.3]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.