Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ortodox News
Manastirea-Plutonita-Doroteia
Manastirea-Plutonita-Doroteia

Suceava

Manastirea Plutonita-Doroteia

20 vieţuitori, viaţă de obşte
Hram: Schimbarea la Faţă
Adresa: sat Plutoniţa, com. Frasin, 727247, jud. Suceava
Cum se ajunge la Manastirea Plutonita-Doroteia: din Gura Humorului spre Câmpulung Moldovenesc, pe DN17 /E58, 8 km, stânga în Frasin, pe DJ 177 A, 6km, stânga în Plutoniţa, peste râu; (GPS: 47°30’53.76″N, 25°48’19.48″E)
Stareţ: protos. Iustin Ababei;
Contact: +40722728457 www.manastirea-doroteia.uv.ro/index.html;
Cazare: 10 locuri
Program de vizitare: –
Moaşte: părticele de la mai mulţi sfinti
Împrejurimi: • Mănăstirea Voroneţ

Manastirea Plutonita-Doroteia- istoric

Manastirea Plutonita-Doroteia
Manastirea Plutonita-Doroteia 25

Ctitorită de doi vestiţi sihaştri, Dorotei şi Pluton, de la Mănăstirea Voroneţ, la început ca două chilii din lemn. Spre jumătatea sec. al XVII-iea, înmulţindu-se ucenicii acestor sihaştri, s-au răspândit cu chiliile prin toate pădurile zonei. Construind o mică bisericuţă din lemn în vatra satului de astăzi Doroteia, sihaştrii şi-au urmat firul vieţii duhovniceşti până prin sec. al XVIII-iea. Opresiunea Imperiului austro-ungar, desele năvăliri şi războa­ie, exploatarea pădurilor şi obcinilor Bucovinei au făcut ca sihaştrii să se împuţineze şi să trăiască tăinuiţi şi neştiuţi de nimeni. Regimul comunist a contribuit grav la uitarea acestei tradiţii duhovniceşti. în 1997 ctitorii Rusu Gavril, Rusu Vasile, Rusu Victor, Gemănaru Gheorghe, Bălan Constantin şi alţii plini de râvnă duhovnicească au donat poiana şi o parte din pădure pentru mănăstirea actuală, cu hramul Schimbarea la Faţă, şi pentru un paraclis cu hramul voievozilor Mihail şi Gavriil, precum şi pentru un corp de chilii.

Voteaza articolul
[Total voturi: 0 Scor general: 0]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Galati

Mănăstirea datează din prima jumătate a secolului al XV-lea, fiind considerată una dintre cele mai vechi vetre monahale din judeţul Galaţi.

Galati

La sfârşitul veacului al XVI-lea a fost ctitorit, de către un cioban din părţile locului, un mic schit cu hramul Tuturor Sfinţilor.

Vrancea

Schitul a fost înfiinţat în anul 2000, în clădirile fostului CAP Urecheşti, astăzi proprietate a Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.

Vrancea

Schitul Soveja a fost înfiinţat în anul 2001, cu binecuvântarea ÎPS Epifanie al Buzăului şi Vrancei, la iniţiativa şi cu strădania familiei Constantin şi...