Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ortodox News
Manastirea-Plutonita-Doroteia
Manastirea-Plutonita-Doroteia

Suceava

Manastirea Plutonita-Doroteia

20 vieţuitori, viaţă de obşte
Hram: Schimbarea la Faţă
Adresa: sat Plutoniţa, com. Frasin, 727247, jud. Suceava
Cum se ajunge la Manastirea Plutonita-Doroteia: din Gura Humorului spre Câmpulung Moldovenesc, pe DN17 /E58, 8 km, stânga în Frasin, pe DJ 177 A, 6km, stânga în Plutoniţa, peste râu; (GPS: 47°30’53.76″N, 25°48’19.48″E)
Stareţ: protos. Iustin Ababei;
Contact: +40722728457 www.manastirea-doroteia.uv.ro/index.html;
Cazare: 10 locuri
Program de vizitare: –
Moaşte: părticele de la mai mulţi sfinti
Împrejurimi: • Mănăstirea Voroneţ

Manastirea Plutonita-Doroteia- istoric

Manastirea Plutonita-Doroteia
Manastirea Plutonita-Doroteia 38

Ctitorită de doi vestiţi sihaştri, Dorotei şi Pluton, de la Mănăstirea Voroneţ, la început ca două chilii din lemn. Spre jumătatea sec. al XVII-iea, înmulţindu-se ucenicii acestor sihaştri, s-au răspândit cu chiliile prin toate pădurile zonei. Construind o mică bisericuţă din lemn în vatra satului de astăzi Doroteia, sihaştrii şi-au urmat firul vieţii duhovniceşti până prin sec. al XVIII-iea. Opresiunea Imperiului austro-ungar, desele năvăliri şi războa­ie, exploatarea pădurilor şi obcinilor Bucovinei au făcut ca sihaştrii să se împuţineze şi să trăiască tăinuiţi şi neştiuţi de nimeni. Regimul comunist a contribuit grav la uitarea acestei tradiţii duhovniceşti. în 1997 ctitorii Rusu Gavril, Rusu Vasile, Rusu Victor, Gemănaru Gheorghe, Bălan Constantin şi alţii plini de râvnă duhovnicească au donat poiana şi o parte din pădure pentru mănăstirea actuală, cu hramul Schimbarea la Faţă, şi pentru un paraclis cu hramul voievozilor Mihail şi Gavriil, precum şi pentru un corp de chilii.

Voteaza articolul
[Total voturi: 1 Scor general: 5]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.