Hi, what are you looking for?

Ortodox NewsOrtodox News
Manastirea Poiana Marului
Manastirea Poiana Marului

Buzau

Manastirea Poiana Marului

Mare indrumător de suflete din veacul al XVIII-lea, cel ce a unit În duh isihast mulţime de mănăstiri şi schituri, părinte duhovnicesc al Sfântului Paisie Velicikovski, Cuviosul Vasile de la Poiana Mărului a fost canonizat de BOR În anul 2003, având ca zi de prăznuire 25 aprilie.

5 vieţuitori, viaţă de obşte
Manastirea Poiana Marului Hram: Duminica Tuturor Sfinijlor (biserica mare), Naşterea Maicii Domnului (cea de-a doua biserică), Sfântul Ilie (paraclisul)
Adresă: corn. Bisoca, 127055, jud. Buzău
Acces: 1. din Râmnicu Sărat, localitate situată pe DN 2/E 85, DJ 203H spre NV până la Buda; apoi, DJ 220, DJ 204L, DJ 204C până la Jitia (40 km); de aici încă 3 km până la Mănăstirea Poiana Mărului, pe drum forestier, trecând prin vadul râului Râmnic. 2. din Buzău: DJ 203K Săpoca-Vintilă Vodă; apoi DC 245, DJ 204C Bisoca (60 km). Din Bisoca până la mănăstire, încă 6,5 km. (GPS: 45°33’27.94″N, 26°41 ‘40.56″E)
Manastirea Poiana Marului Stareţ: protos. Macarie Beşleagă
Contact: +40238548899

Manastirea Poiana Marului legenda

Prima atestare documentară a vechii sihăstrii de la Poiana Mărului este 1730, într-un vechi manuscris al schitului aflăm însă trecut anul 1702. Temelia vetrei monahale a fost aşezată de câţiva sihaştri aflaţi sub oblă­duirea ieroschimonahului Vasile de la Poiana Mărului.

Testamentul cuviosului aduce următoarea mărturie în acest sens: ,,Zidind eu acest schit de la Poiana Mărului şi trăind câtăva vreme cu fraţii mei… în ţară străină … ” Cuviosul Vasile a avut sub directa sa îndrumare duhovnicească 11 sihăs­trii din Munţii Buzăului în vremea şederii sale în mănăstire.

Manastirea Poiana Marului

Opera sa Cuvânt Înainte la cartea fericitului Nil Sorski, Cuvânt de pre urmă la cartea Sfântului Nil Sorski, f nchipuire cum se cade nouă celor ce suntem În pă­timiri şi călcăm poruncile să ne Îndreptăm prin pocăinţă şi să ne Învăţăm lucrării cei cu mintea vieţuind Întru supunerea fost tradusă din slavonă în limba română, fiind copiată în zeci de manuscrise.

Cea mai veche biserică de la Poiana Mărului datează de la 177 4, fiind înălţată pe locul primei bisericuţe de la 1730, care a ars. Biserica mare, din lemn, a fost ctitorită în anul 1812. Mănăstirea a fost desfiinţată în anul 1960, fiind reactivată imediat după 1989. Biserica nouă a mănăstirii s-a sfinţit în 1994, prin strădania stareţului Macarie Beşleagă.

Harta Manastirea Poiana Marului

Voteaza articolul
[Total voturi: 0 Scor general: 0]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.