Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ortodox News
Manastirea-Probota
Manastirea-Probota

Suceava

Manastirea Probota

15 vieţuitoare, viaţă de obşte
Hram: Sfântul Ierarh Nicolae
Adresa: sat Probota, oraş Dolhasca, 727176, jud. Suceava
Cum se ajunge la Manastirea Probota : din Fălticeni spre Dolhasca, pe DJ208 25 km, dreapta în Dolhasca pe OJ208S, până în Probota 6 km; (GPS: 47°22’30.49″N, 26°37’21.62″E)
Stareţă: stavrofora Marina Ţurcanu;
Contact Manastirea Probota: +40230571433
Program de vizitare: –

Manastirea Probota – legenda

Este considerată una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Moldova. Primul ctitor, Petru I Muşat (1375-1391 ), înalţă la Probota o biserică, închinată Sf. Nicolae. Alexandru cel Bun construieşte în apropiere un alt locaş cu acelaşi hram, care se bucură de atenţia deosebită a Sf. Ştefan cel Mare, aici fiind înmormântată mama sa, doamna Oltea, călugărită Maria. Biserica actuală este ctitorită însă de domnul Moldovei Petru Rareş în 1530, care hotărăşte ca mănăstirea să devină necropolă a sa şi a urmaşilor săi, înzestrând-o cu mai multe moşii.

Manastirea Probota

Biserica Sfântul Nicolae este pictată, atât în interior, cât şi pe exterior, în 1532, în timpul domnitorului Petru Rareş. Intre anii 1996 şi 2001 au avut loc importante lucrări de cercetare şi restaurare a picturii, finanţate de că­tre o fundaţie japoneză, lucru ce a permis descoperirea frescei interioare originare din secolul al XVI-iea, care rezistase în mod excepţional repetatelor încercări de refacere a picturilor din sec. al XIX-iea. Se remarcă scenele: Pantocratorul, Cina cea de taină, Sf. Nicolae, Răstignirea, Sinoadele ecumenice, Judecata de Apoi.

Manastirea Probota

Pictura exterioară a rămas nerestaurată, distingându-se însă destul de bine frescele „Arborele lui lesei” şi „Acatistul Bunei Vestiri”. Planul bisericii este unul treflat, după tradiţia bizantină, cele trei abside fiind unite printr-un plan central. Este monument UNESCO. Mănăstirea a reprezentat un important centru cultural, aici activând cunoscuţii cărturari: Dosoftei, Grigore Roşca, Gheorghe Movilă. în 1964 mănăstirea a fost desfiinţată, devenind biserică de mir. În 1991 s-a reînfiinţat ca mănăstire de călugări, în 1994 fiind transformată în mănăstire pentru călugăriţe.

Voteaza articolul
[Total voturi: 0 Scor general: 0]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.