Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ortodox News
Manastirea-Probota
Manastirea-Probota

Suceava

Manastirea Probota

15 vieţuitoare, viaţă de obşte
Hram: Sfântul Ierarh Nicolae
Adresa: sat Probota, oraş Dolhasca, 727176, jud. Suceava
Cum se ajunge la Manastirea Probota : din Fălticeni spre Dolhasca, pe DJ208 25 km, dreapta în Dolhasca pe OJ208S, până în Probota 6 km; (GPS: 47°22’30.49″N, 26°37’21.62″E)
Stareţă: stavrofora Marina Ţurcanu;
Contact Manastirea Probota: +40230571433
Program de vizitare: –

Manastirea Probota – legenda

Este considerată una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Moldova. Primul ctitor, Petru I Muşat (1375-1391 ), înalţă la Probota o biserică, închinată Sf. Nicolae. Alexandru cel Bun construieşte în apropiere un alt locaş cu acelaşi hram, care se bucură de atenţia deosebită a Sf. Ştefan cel Mare, aici fiind înmormântată mama sa, doamna Oltea, călugărită Maria. Biserica actuală este ctitorită însă de domnul Moldovei Petru Rareş în 1530, care hotărăşte ca mănăstirea să devină necropolă a sa şi a urmaşilor săi, înzestrând-o cu mai multe moşii.

Manastirea Probota
Manastirea Probota 27

Biserica Sfântul Nicolae este pictată, atât în interior, cât şi pe exterior, în 1532, în timpul domnitorului Petru Rareş. Intre anii 1996 şi 2001 au avut loc importante lucrări de cercetare şi restaurare a picturii, finanţate de că­tre o fundaţie japoneză, lucru ce a permis descoperirea frescei interioare originare din secolul al XVI-iea, care rezistase în mod excepţional repetatelor încercări de refacere a picturilor din sec. al XIX-iea. Se remarcă scenele: Pantocratorul, Cina cea de taină, Sf. Nicolae, Răstignirea, Sinoadele ecumenice, Judecata de Apoi.

Manastirea Probota
Manastirea Probota 28

Pictura exterioară a rămas nerestaurată, distingându-se însă destul de bine frescele „Arborele lui lesei” şi „Acatistul Bunei Vestiri”. Planul bisericii este unul treflat, după tradiţia bizantină, cele trei abside fiind unite printr-un plan central. Este monument UNESCO. Mănăstirea a reprezentat un important centru cultural, aici activând cunoscuţii cărturari: Dosoftei, Grigore Roşca, Gheorghe Movilă. în 1964 mănăstirea a fost desfiinţată, devenind biserică de mir. În 1991 s-a reînfiinţat ca mănăstire de călugări, în 1994 fiind transformată în mănăstire pentru călugăriţe.

Voteaza articolul
[Total voturi: 0 Scor general: 0]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Ialomita

Inălţarea Mănăstirii Acoperământul Maicii Domnului, Dridu începe cu binecuvântarea Patriarhului Teoctist, în anul 1993.

Ialomita

Pe data de 24 aprilie 1998, pe terenul donat de familia Ioniţă din Bucureşti

Ialomita

Mănăstirea Crăsani, ctitorie a părintelui arhim. Adrian Făgeţeanu, este înălţată în apropierea străvechii cetăţi Helis reşedinţă a lui Dromichete în secolele IV-III î.Hr.

Ialomita

Mănăstirea Balaciu a fost înfiinţată în anul 1929 de PS Gherontie Nicolau al Tomisului, în jurul bisericii de mir din satul Piteşteanu (dispărut), ce...