Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ortodox News
Manastirea-Putna
Manastirea-Putna

Suceava

Manastirea Putna

„Ierusalimul Neamului Românesc” (M. Eminescu)

98 de vietuitori, viata de obste
Hram: Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Ştefan cel Mare
Adresa Manastirea Putna: com. Putna, 727455, jud. Suceava
Cum se ajunge la Manastirea Putna: din Rădăuţi pe DJ178c, spre nord, 24 km, stânga în Vicovul de Sus, pe DN2H 12 km, până în Putna (GPS: 47°51 ‘57.78″N, 25°35’51.26″E)
Stareţ: arhim. Melchisedec Velnic
Contact Manastirea Putna: +40230414055, +40230414119, www.putna.ro
Cazare: rezervare la +40753020673, [email protected]
Program de vizitare Manastirea Putna: –
Moaste: Sf. Ierarh Ghenadie particele din moastele Sf. Trei Ierarhi Vasile, Grigore si Ioan, Sf. stareti de la Optina, Sf. Ana, Sf. Alexandru, Sf. Vavilia, Sf. Pantelimon, Sf. Gheorghe s.a
De vizitat: • Biserica Dragoş Vodă, cea mai veche biserică de lemn din Europa

Manastirea Putna – legenda

Este prima mănăstire zidită de Ştefan cel Mare. Ridicarea ei e legată de victoria de la Chilia asupra ungurilor, în 1465. Legenda spune că, pentru ctitoria sa, voievodul a tras cu arcul dintr-un vârf de munte şi a hotărât să înalţe biserica acolo unde a căzut săgeata. Lucrările au durat din 1466 până în 1469, mănăstirea fiind sfinţită în 1469. Biserica a ars în 1484, dar s-a rezidit în perioada imediat urmă­toare. Un alt incendiu a lovit-o în 1536. Din cauza şubrezirii fundaţiei, în 1653 Vasile Lupu începe lucrări de refacere ale bisericii, fiind terminată în timpul voievozilor Gheorghe Ştefan şi Eustratie Dabija.

Manastirea Putna
Manastirea Putna 40

Manastirea Putna a fost restaurată în anii 1756-1760, prin grija Mitropolitului Iacob Putneanul, apoi în 1902, cu intervenţia arhitectului Romstorfer. Ultima lucrare de restaurare a avut loc între anii 1961 şi 1975. La intrare se află un turn datând din 1757, din vremea domnitorului Constantin Racoviţă, despre aceasta dând mărturie şi stema de pe faţada de vest, care reuneşte stemele Moldovei şi Ţării Româneşti. Este denumit fumul Eminescu, în amintirea manifestărilor de aniversare a mănăstirii, la care au participat Mihai Eminescu, Ioan Slavici şi alţi oameni de cultură. Pe latura de est este situat şi Turnul clopotniţei, construit în anul 1882. Paraclisul mănăstirii, situat în partea de apus a incintei, este construit de Mitropolitul lacov Putneanul în anul 1759. A fost pictat în frescă în perioada 1980-1984 de fraţii Mihail şi Gavril Moroşan, în timpul stăreţiei Arhimandritului lachint Unciuleac.

Manastirea Putna
Manastirea Putna 41

Pe latura sudică a incintei se află Casa Domnească, ridicată între anii 1981 şi 1988, pe temeliile celei vechi, distrusă de habsburgi. Singura clădire rămasă din vremea Sfântului Voievod Ştefan este Turnul Tezaurului, a cărui construcţie a fost terminată în anul 1481. In el au fost adăpostite, în vremuri de primejdie, odoarele acestui sfânt locaş. Biserica nu păstrează din linia iniţială decât puţine elemente. Este alcătuită din pridvor, pronaos, gropniţă, naos şi altar. Se regăsesc elemente de arhitectură bizantină, alături de cele gotice sau baroce. Din camera mormintelor (gropniţa) trecerea către naos se face printre două coloane masive, care au înlocuit, în secolul al XVII-iea, peretele despărţitor, specific arhitecturii din vremea lui Ştefan.

Manastirea Putna
Manastirea Putna 42

Biserica rezidită în 1653 nu a mai fost pictată. S-a propus refacerea picturii în anul 1972, când mitropolitul de atunci, Iustin Moisescu, a binecuvântat proiectul, pe baza unui plan iconografic întocmit de părintele Sofian Boghiu. La 10 iulie 2001, cu binecuvântarea PF Teoctist, pictorii Mihail şi Gavril Moroşan au trasat primele linii la noua frescă. Între timp biserica a fost pictată aproape în întregime. la recomandarea UNESCO, în 1966, împlinirea a 500 de ani de la întemeierea Mănăstirii Putna s-a celebrat pe plan mondial. Mănăstirea a fost un important centru cultural; aici s-au copiat manuscrise şi au fost realizate miniaturi preţioase. Locaşul deţine un bogat muzeu, cu broderii, manuscrise, obiecte de cult, icoane etc. în acelaşi timp. Putna a fost şi este un izvor de sfinţenie. In urma să­păturilor făcute la temelia vechii Case Domneşti s-au găsit oseminte bine mirositoare ale unor călugări care s-au nevoit aici înainte de întemeierea mănăstirii.

Voteaza articolul
[Total voturi: 1 Scor general: 5]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.