Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ortodox News
Manastirea-Rasca
Manastirea-Rasca

Suceava

Manastirea Rasca

In 1844 domnitorul Sturza îl surghiuneşte pe marele istoric Mihail Kogălniceanu, care a stat închis timp de 6 luni într-o cameră din clopotniţa Mănăstirii Râşca.

30 vieţuitori, viaţă de obşte
Hram: Sfântul Ierarh Nicolae
Adresa: com. Râşca, 727455, jud. Suceava
Cum se ajunge la Manastirea Rasca: din Fălticeni spre Roman pe DN2/E85 8 km, dreapta pe DN15C 2 km, dreapta pe DJ 155A spre Râşca, 7 km, după Râşca spre Buda, Slătioara 3 km; (GPS: 47°21 ‘9.85″N, 26°12’38.38″E)
Stareţ Manastirea Rasca: arhim. Mihail Bălan
Program de vizitare: –
Icoane făcătoare de minuni: Icoana Maicii Domnului
Moaşte: părticele din moaştele Sf. Nicolae, Sf. Serafim de Sarov, lemn din Sfânta Cruce

Manastirea Rasca – legenda

Atribuită de unele surse lui Bogdan Vodă I, la anul 1343. A fost construită în mai multe etape. În 1512 Bogdan al III-iea a construit chiliile, iar în 1540 episcopul Romanului, Macarie, logofătul Ioan şi Teodor Balş construiesc biserica cu hramul Sf. Nicolae. In 1542 Petru Rareş, la îndemnul Mitrop. Grigorie Roşca, înalţă o incintă cu creneluri şi turn de apărare. În 1611-1617 marele vornic Costea Bacioc măreşte biserica. S-au păstrat icoane vechi şi lespezi funerare din sec. XV-XVI. Pictura interioară şi exterioară a Mănăstirii Râşca a fost executată în 1551-1554 de Stamatello Kontras din Zante.

Manastirea Rasca
Manastirea Rasca 38

A folosit pictura tradiţională din vremea lui Petru Rareş, cu înnoiri, atât în tematica iconografiei din exterior, cât şi în stilul influenţat de noutăţile pe care Renaşterea le-a adus din vestul Peninsulei Balcanice. Remarcabil este tabloul votiv, care-l înfăţişează pe Petru Rareş, cu familia sa. Aici a fost stareţ, după ce s-a retras din scaunul Episcopiei Huşilor, şi a murit Sfântul Ierarh Ioan ele la Râşca (t1608), ale cărui moaşte au rămas tăinuite.

Voteaza articolul
[Total voturi: 0 Scor general: 0]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.