Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ortodox News
Manastirea Robaia
Manastirea Robaia

Arges

Manastirea Robaia

Tradiţia locală datează Robaia încă din perioada anterioară creării statului feudal Ţara Românească.

32 vieţuitoare, viaţă de obşte
Manastirea Robaia Hram: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Izvorul Tămăduirii
Adresă: corn. Muşăteşti, 117520, jud. Argeş
Acces: din loc. Prosia, situată pe DN 73C Curtea de Argeş (17 km)-Câmpulung-Muscel (27 km), DC 267, spre NV, trecând prin satul Robaia, 5,5 km până la mănăstire; (GPS: 45°15’1.00″N, 24°44’9.00″E)
Manastirea Robaia Stareţă: stavrofora Petronia Dobrescu
Contact: +407 44294243

Moaste: particele din moastele Sf. Serafim de Sarov, Sf. Siluan, Sf. Nicolae
Icoane facatoare de minuni: Icoana Maicii Domnului

Manastirea Robaia legenda

Locuitorii zonei au înălţat în inima pădurii un schit cu un nume ce aminteşte de ducerea în robie a mai multor săteni de către tătari. Prima atestare documentară a Mănăstirii Robaia apare într-un hrisov din anul 1593 al lui Alexandru cel Rău (1592-1593).

Pe locul bisericuţei de lemn, ctitorită de banul Armega, în anii 1644-1648, la Mă­năstirea Robaia, Sava Sutarul şi soţia lui livera înalţă „din temelie de piatră o nouă biserică, cu hramul Sf. Gheorghe. în vremea luptei împotriva uniaţiei din Ardeal, Sf. Sofronie de la Cioara va ajunge (1764-1766) egumen al acestei mănăstiri.

Manastirea Robaia

La Robaia va trece la cele veşnice vestitul pictor şi zugrav Pârvu Mutu (1735), călugărit sub numele de schimnicul Pafnutie. Dintre marii copişti de manuscrise de la Robaia din secolul al XVIII-lea, amintim pe Partenie ieromonahul (Mântuirea păcătoşilor, 1764) şi Dorotheu ieroschimonah (Scara, 1787).

In apropierea mănăstirii se află un izvor tămăduitor numit de localnici Izvorul de leac. în mănăstire există ateliere de broderie, de croitorie pentru veşminte preoţeşti şi de pictură. Robaia are în apropiere şi un ,,loc de liniştire”, micul Schit Brătăşeşti.

Harta Manastirea Robaia

Voteaza articolul
[Total voturi: 5 Scor general: 4.4]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.