Hi, what are you looking for?

Manastirea Samurcasesti
Manastirea Samurcasesti

Bucuresti

Manastirea Samurcasesti

Mănăstirea este ctitoria vomicului Constantin Samurcaş şi a soţiei sale Zinca, din 1808. Plini de dumnezeiască râvnă, aceştia au hotărât să ridice lângă pădurea Cotroceni, ce făcea parte din Codrii Vlăsiei, o mănăs­tire cu trei altare.

45 vietuitoare, viaţă de obşte
Manastirea Samurcasesti Hram: Sfanta Treime, Adormirea Maicii Domnului, Cuvioasa Parascheva
Adresă: com. Ciorogârla, 077055, jud. Ilfov
Cum se ajunge la Manastirea Samurcasesti: din Bucureşti: A1 (20 km de centrul oraşului), apoi DJ 601 (5 km); ori din A1 (15 km), apoi DJ602 (3 km), indicator spre Ciorogârla, până la mănăstire, aflată în sat.; (GPS: 44°26’14.37″N, 25°52’37.95″E)
Manastirea Samurcasesti Stareţă: stavrofora Lucia Bostan
Manastirea Samurcasesti Contact: +40213147058
Program vizitare:

Moaste: particele din moastele Sf. Ap. Andrei, Sf. Stefan, Sf. Ioan Gura de Aur, Sf. Silvestru
De vazut: Muzeu: icoane şi carte veche românească, chivote, veşminte
Pictorul Nicolae Grigorescu a intocmit, În 1870, un plan pentru pictarea Mănăstirii Samurcăşeşti, cerând maicilor 1000 de galbeni. Suma a fost insă mult prea mare pentru posibilitatile mănăstirii. Aceasta va fi pictată de Gheorghe Tattarescu contra sumei de 500 de galbeni. Lucrările de pictură s-au Încheiat pe data de 13 decembrie 1870.

Manastirea Samurcasesti legenda

Primele vieţuitoare au fost două nepoate călugăriţe ale stareţului Timotei de la Cernica (1807-1816). Întâiul document care atestă existenţa Mănăstirii Ciorogârla este o Hotărâre a Divanului Ţării Româneşti din 31 mai 1811. în 1845 clucerul Alexandru Samurcaş, nepot de frate şi fiu adoptiv al ctitorului, face prima reparaţie a bisericii, care suferise în urma cutremurului din 1838. Domnitorul Carol I va semna o rezoluţie, în 1869, prin care Ministerul Cultelor va acorda mănăstirii o sumă considerabilă pentru o nouă reparaţie a bisericii.

Manastirea Samurcasesti

In 1814, în urma unui incendiu, vor fi distruse 30 de chilii. După cutremurul din 1940 biserica şi o parte din chiliile reconstruite sunt grav avariate, locaşul fiind dărâmat din temelii şi reconstruit între 1941 şi 1944, prin contribuţia generalului Teodor Ciurea, prefect al Ilfovului în acea perioadă. In vara anului 1944, racla cu moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva a fost adusă şi adăpostită în biserica Mănăstirii Samurcăşeşti.

Din pictura bisericii vechi, care a aparţi­nut lui Gheorghe Tattarescu, s-au mai păstrat doar câteva fragmente. In cimitirul mănăstirii se află biserica cu hramul Sf. Împ. Constantin şi Elena, înălţată în anul 1876. Aici sunt îngropate monaha Sofia, fiica lui Ion Heliade Rădulescu, învăţătoare şi stareţă pentru o scurtă vreme la Samurcă­şeşti, şi mama eroului Valter Mărăcineanu, Frosa Sarandi, printre primele actriţe de teatru din România.

Până în 1960, în mănăstire au existat ateliere de ţesătorie şi covoare. Astăzi funcţionează aici un atelier de tâmplă­rie şi de înrămat icoane (primele maşini fiind aduse de Patriarhul Justinian Marina, în 1961, din Germania).

Manastirea Samurcasesti
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Editoriale

Legenda și Tradițiile Sf. Gheorghe: O Sărbătoare plină de Simboluri și Trecut Introducere Sf. Gheorghe este una dintre cele mai venerate sărbători din tradiția...

Editoriale

Misterele și Tradițiile Sărbătorii Sf. Nicolae: O Legendă Vie în Cultura Românească Sărbătoarea Sf. Nicolae, celebrată pe data de 6 decembrie, este una dintre...

Editoriale

Legenda Sf. Gheorghe: Povestea biruinței asupra răului În fiecare an, pe data de 23 aprilie, creștinii sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe, un sfânt venerat nu...

Editoriale

Legenda și Tradițiile Sf. Gheorghe: O Sărbătoare Plină de Semnificație În fiecare an, pe 23 aprilie, creștinii din întreaga lume sărbătoresc ziua Sfântului Gheorghe,...