Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ortodox News
Manastirea-Sfantul-Ioan-Cel-Nou
Manastirea-Sfantul-Ioan-Cel-Nou

Suceava

Manastirea Sfantul Ioan cel Nou

18 vieţuitori, viaţă de obşte
Hram Manastirea Sfantul Ioan cel Nou: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe,
Cum se ajunge la Manastirea Sfantul Ioan cel Nou: str. Ion Vodă Viteazul, nr. 2, Suceava, 720034, jud. Suceava (GPS: 47°38’30.79″N, 26°15’44.15″E)
Stareţ: arhim. Vartolomeu Chira
Contact: +40230215833
Program de vizitare Manastirea Sfantul Ioan cel Nou: –
Moaste Manastirea Sfantul Ioan cel Nou: Sf. Ioan cel Nou

Manastirea Sfantul Ioan cel Nou – legenda

Intrucât Biserica Mirăuţi, care era reşedinţa episcopiei, devenise neîncăpătoare, a fost nevoie de înălţarea unei alte biserici, care să adăpos­tească moaştele Sf. Ioan cel Nou. Noua biserică, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, s-a zidit în două etape. A fost începută în 1514 de către Bogdan al III-iea cel Orb (1505-1517), fiul lui Ştefan cel Mare, şi terminată de fiul lui Bogdan, Ştefăniţă (1517-1527), în anul 1522. Lângă noua reşedinţă mitropolitană, Anastasie Crimca ridică în 1626 un paraclis (ecleziamiţă) asemănător bisericii din cimitirul Mănăstirii Dragomirna, ctitorită tot de el. Aici a funcţionat între anii 1786 şi 1789 prima şcoală catehetică clericală din Suceava, condusă de ieromonahul Daniil Vlahovici. Complexul monahal mai cuprinde turnul-clopotniţă, construit în 1589 de Petru Şchiopul, corpul de chilii (sec. al XVIII-iea) şi stăreţia (1894). Reşedinţa Mitropoliei Moldovei s-a aflat aici până în 1677, după care este mutată la laşi. Tot aici a funcţionat o şcoală teologică, sprijinită mai cu seamă de marii mitropoliţi: Teoctist I, Teoctist al II-iea, Grigore Roşca şi Anastasie Crimca.

Manastirea Sfantul Ioan Cel Nou
Manastirea Sfantul Ioan cel Nou 39

Biserica este construită în plan triconc, cu turlă pe naos, în stilul tradiţional al bisericilor moldoveneşti. Pridvorul a fost adăugat în timpul Mitropolitului Veniamin Costache, în anul 1837. Pictura, executată în frescă atât în interior, cât şi în exterior, datează din 1534, din timpul lui Petru Rareş, fiind restaurată în anii 1906-1909 de pictorul Johann Viertelberger şi apoi în anii 2001-2007 de o echipă condusă de prof. Oliviu Boldură. între anii 1904 şi 1910 biserica este restaurată în întregime de arhitectul austriac Karl Romstorfer, care a construit un impozant baldachin pentru racla Sf. Ioan cel Nou şi a înălţat şi decorat turnul-clopotniţă. Acoperişul strălucitor, cu discuri smălţuite diferit colorate, refăcut în 1985, accentuează măreţia şi monumentalitatea acestui locaş.

Manastirea Sfantul Ioan Cel Nou
Manastirea Sfantul Ioan cel Nou 40

Catapeteasma sculptată în lemn, cu ornamente bogate şi frumoase, datează din 1796, fiind opera slugerului Toader, refacută şi poleită din nou în 1870. Odată cu reînfiinţarea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, în anul 1991, biserica mănăstirii devine Catedrala Arhiepiscopiei. S-a mai construit în incintă o biserică-paraclis, cu hramul Sfântul Ioan cel Nou. In biserică se păstrează moaştele Sfântului Ioan cel Nou, martirizat în Cetatea Albă (azi, în Ucraina), pe la anul 1332, care au fost aduse la Suceava în 1402 de Alexandru cel Bun. Racla de argint aurit, pe care sunt modelate 12 scene din viaţa martirului, realizată în vremea lui Alexandru cel Bun, reprezintă o capodoperă a artei medievale româneşti.

Voteaza articolul
[Total voturi: 0 Scor general: 0]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.