Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ortodox News
Manastirea Sfantul Nicolae
Manastirea Sfantul Nicolae

Bucuresti

Manastirea Sfantul Nicolae

Ctitorul primei biserici de zid din sihăstria de la Sitaru a fost boierul Papa Greceanu, străbunicul domnitorului Constantin Brâncoveanu.

15 vieţuitori, viaţă de obşte
Manastirea Sfantul Nicolae Hram: Sfântul Mare Ierarh Nicolae
Adresă: sat Sitaru, corn. Grădiştea, 077111, jud. Ilfov
Cum se ajunge la Manastirea Sfantul Nicolae : din DN 1 Bucureşti-Ploieşti, pe DJ 101 Baloteşti-Căciulaţi-Moara Vlăsiei, Grădiştea-Sitaru, până la mănăstire (46 km); 2. Bucureşti-Ştefăneşti-Dascălu, apoi DC 184 Dascălu-Moara Vlăsiei; din Moara Vlăsiei, DJ 101 Grădiştea-Sitaru­ Mănăstirea Sitaru (43 km); (GPS: 44°40’48.12″N, 26°19’3.40″E)
Manastirea Sfantul Nicolae Stareţ: ierom. Nathanael Haraga
Contact: +40243280165, +40720915550
Cazare: 40 locuri (vara)
Program vizitare: –
Moaste: particele din moastele Sf. Ap. Andrei, Sf. Ambrozie, Sf. Pantelimon, Sf. Iov de la Poceaev.

Manastirea Sfantul Nicolae legenda

In 1752 biserica va fi refăcută „de iznoavă”, după cum grăieşte pisania, în vremea Mitropolitului Neofit al Ungro-Vlahiei, fiind pictată de ,,Neacşa ierei, Dima ierei, Grigorie, Şerban, Constantin şi Constandache”, în 1753.

Manastirea Sfantul Nicolae
Manastirea Sfantul Nicolae 26

După legea secularizării, în mănăstire va funcţiona o temniţă pentru minori. în 1875, la Sitaru erau mai mulţi călugări decât înainte de secularizare (decembrie 1863). In 1915 mănăstirea rămâne pustie. Abia în anul 1928, doi călugări din obştea Căldăruşanilor, Atanasie şi Martirie, se mută la Sitaru, căutând să reînvie schitul. In 1944 sosesc aici 24 de călugări basarabeni, refugiaţi de la Mănăstirea Noul Neamţ.

Chiar şi după decretul regimului comunist, de desfiinţare a mănăstirilor, din 1959, doi dintre vieţuitori refuză să părăsească mănăstirea. După 1971 viaţa duhovnicească la Sitaru începe să renască, părinţii Damian Bogdan, Gherontie Ghenoiu şi Gherasim reuşind să adune în jurul lor o obşte numeroasă. În ultimii ani s-au construit un corp de chilii, un arhondaric, o bibliotecă etc.

Manastirea Sfantul Nicolae
Manastirea Sfantul Nicolae 27
Voteaza articolul
[Total voturi: 0 Scor general: 0]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Galati

Prima atestare documentară a Mănăstirii Cârlomâneşti este un uric, datat 5 aprilie 1445, în care apare menţionat, schitul „lui Ciunca Stan", cu prisacă şi...

Galati

Mănăstirea datează din prima jumătate a secolului al XV-lea, fiind considerată una dintre cele mai vechi vetre monahale din judeţul Galaţi.

Galati

La sfârşitul veacului al XVI-lea a fost ctitorit, de către un cioban din părţile locului, un mic schit cu hramul Tuturor Sfinţilor.

Vrancea

Schitul a fost înfiinţat în anul 2000, în clădirile fostului CAP Urecheşti, astăzi proprietate a Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.