Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ortodox News
Manastirea Sfantul Pantelimon Silistea Gumesti
Manastirea Sfantul Pantelimon Silistea Gumesti

Teleorman

Manastirea Sfantul Pantelimon Silistea Gumesti

Pe locul actualei mănăstiri a existat mai întâi o unitate militară înfiinţată imediat după cel de-al Doilea Război Mondial şi desfiinţată în anii ’60 ai secolului trecut Locul unităţii militare va fi luat, până în preajma Revoluţiei din 1989, de o casă de copii (circa 1600).

15 vieţuitori, viaţă de obşte
Hram: Sfântul Pantelimon (hramul bisericii în construcţie), Sfântul Ioan Gură de Aur (paraclisul)
Adresă: com. Siliştea-Gumeşti, 147350, jud. Teleorman
Acces: din com. Balaci (loc. situată pe DN 65A, la 30 km N de Roşiori, 70 km S de PiteştQ, DJ 703 spre Siliştea-Gumeşti, spre E, 5 km (GPS: 44°22’10.61 „N, 24°58’35.76″E)
Stareţ: protos. Antonie Liţă
Manastirea Sfantul Pantelimon Silistea Gumesti Contact: +40723216577
Cazare: 100 locuri

Moastele: particele din moastele Sf. Pantelimon, Sfintii Marutisitori de la Aiud
Împrejurimi: • la 16 km SV, fostul schit Di deşti. în localitatea Dideşti s-a născut scriitorul Gala Galaction • Centrul Memorial Marin Preda, Siliştea­Gumeşti

Manastirea Sfantul Pantelimon Silistea Gumesti legenda

După 1990, rămâ­nând pustii, cazărmile ajung aproape o ruină. în 1997, cu binecuvântarea PS Galaction al Alexandriei şi Teleormanului, se va înfiinţa aici Mănăstirea Sf. Pantelimon la acea dată, prin cele 17 pavilioane ale sale, devenind una din cele mai mari mănăstiri ortodoxe din lume, rivalizând cu celebra Mănăstire Sf. Pantelimon din Sfântul Munte Athos.

Biserica, având hramul Sf. Pantelimon, este în construcţie. De Mănăstirea Sf. Pantelimon, Siliş­tea-Gumeşti este legat fenomenul cunoscut în întreaga zonă sub numele de „jalea icoanelor”, unii monahi de aici susţinând că pe parcursul anului 2004 zeci de sfinţi din icoane au plâns.

Manastirea Sfantul Pantelimon Silistea Gumesti
Manastirea Sfantul Pantelimon Silistea Gumesti 38

Harta Manastirea Sfantul Pantelimon Silistea Gumesti

Voteaza articolul
[Total voturi: 0 Scor general: 0]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.