Hi, what are you looking for?

Ortodox NewsOrtodox News
Manastirea Sfintii Arhangheli Galati
Manastirea Sfintii Arhangheli Galati

Galati

Manastirea Sfintii Arhangheli Galati

Mănăstirea Sf. Arhangheli a fost ctitorită în anul 1763 de câţi­va călugări sosiţi la Galaţi de la Mănăstirea Neamţ.

7 vieţuitori, viaţă de obşte
Hram: Sfinţii Arhangheli
Adresă: str. Egalităţii, nr. 6, Galaţi, 800029, jud. Galaţi
Acces: este situată în municipiul Galaţi, aprox. 2 km de Arhiepiscopie, în apropierea Dunării; (GPS: 45°26’1.03″N, 28°3’30.37″E)
Stareţ: protos. Chesarie Sâmpetru
Contact: +40236412730

Manastirea Sfintii Arhangheli Galati legenda

Actuala biserică a mănăstirii este însă ctitoria negustorului gălăţean Gheorghi Şişman, fiind înălţată între 1802 şi 1805. Negustorul a dorit ca slujbele să fie săvârşite în noua biserică în două limbi: greacă şi română.

Incendiată în timpul mişcării eteriştilor 1821, biserica va fi restaurată abia în 1858. În chiliile mănăstirii a funcţionat, începând cu 1832, prima şcoală publică din oraşul Galaţi.

Manastirea Sfintii Arhangheli Galati

Din 1920, biserică de mir, până în anul 1976, când devine metoc al Episcopiei Dunării de Jos, fiind transformată în schit de călugări. Catapeteasma, sculptată, este poleită cu aur. în biserică se păstrează câteva icoane valoroase, din a doua jumătate a sec. al XVIII-lea. Redevine mănăstire de sine stătătoare din 1994.

Primul stareţ al mănăstirii, arhim. mitrofor Teofil Pandele, a trecut la cele veşni­ce în anul 2001. Ansamblul mănăstiresc figurează pe lista monumentelor istorice.

Harta Manastirea Sfintii Arhangheli Galati

Voteaza articolul
[Total voturi: 0 Scor general: 0]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.