Hi, what are you looking for?

Ortodox NewsOrtodox News
Manastirea Sinftii Voievozi Slobozia
Manastirea Sinftii Voievozi Slobozia

Ialomita

Manastirea Sfintii Voievozi Slobozia

Mănăstirea Sfintii Voievozi cea mai veche mănăstire din estul Munteniei, păstrată până în zilele noastre este amintită de-a lungul vremurilor sub numele de Mănăstirea Sfinţii Voievozi de la Vaideei, Slobozia lui lanache ori Slobozia.

5 vieţuitori, viaţă de obşte
Hram: Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil
Adresă: str. Mănăstirii, nr. 2, Slobozia, 920073, jud. Ialomiţa
Acces: este situată în oraşul Slobozia, pe DN 2A Bucureşti-Constanţa (la ieşrea din Slobozia spre Constanţa) (GPS: 44°33’43.30″N, 27°22’37.34″E)
Manastirea Sfintii Voievozi Slobozia Stareţ: exarh protos. Rafael Mâţ
Contact +40243235245, +407 43257188

Moaste: particele din moastele Sf. Elefterle, Sf. Paraschevi, Sf. Ioan Gura de Aur, Sf. Artemie
Imprejurimi: Muzeul National al Agriculturii, Slobozia

Manastirea Sfintii Voievozi Slobozia legenda

A fost înălţată în anul 1618 de către postelnicul lanache Caragea. Biserica acesteia va fi refăcută în 1634, după o invazie a tătarilor, de către domnitorul Matei Basarab, care construieşte şi un puternic zid de apărare, înalt de 5 m şi lat de aproape 1,5 m. Intreg ansamblul „are aspectul unei cetăţi, cu ziduri puternice, imposibil de escaladat” (Documente, Hurmuzaki).

Domnitorul va închina noua sa ctitorie Mănăsti­rii Dochiaru din Sfântul Munte. Distrusă de un puternic cutremur în 1838, mănăstirea va fi rezidită din temelii sub egumenia lui Gavriil de Smirna, în anii 1840-1842. Turnul clopotniţă a fost zidit de acelaşi egumen, în anul 1836. Pictura murală datează din 1842.

Manastirea Sinftii Voievozi Slobozia

Secularizarea averilor mănăsti­reşti va duce la decăderea mănăstirii, aceasta devenind biserică de mir. După 1990 au loc ample lucrări de consolidare şi restaurare. în 1994 devine sediul nou înfiinţatei Episcopii a Sloboziei şi Călăraşilor. La 6 februarie 1994, PF Teoctist, împreună cu un mare sobor de arhierei, îl va instala aici pe primul episcop ialomiţean PS Nifon Mihăiţă

Mănăstire de maici din 1998. în noiembrie 2009 este transformată în mănăstire de călugări.

Harta Manastirea Sfintii Voievozi Slobozia

Voteaza articolul
[Total voturi: 1 Scor general: 5]
1 Comment

1 Comment

  1. Avatar Of Mirela

    Mirela

    20 aprilie 2022 at 9:57

    Un articol recent despre Mănăstirea ,,Sfinţii Voievozi” – Municipiul Slobozia în revista daibau.ro https://www.daibau.ro/articol/433/slobozia_municipiul_cu_doua_edificii_religioase_mirifice

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.