Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ortodox News
Manastirea-Sihastri-Putnei
Manastirea-Sihastri-Putnei

Suceava

Manastirea Sihastria Putnei

Manastirea Sihastria Putnei a fost întemeiată în timpul domniei Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt (1457-1504).

40 vieţuitori, viaţă de obşte
Hram: Buna Vestire
Adresa: com. Putna, 727 455, jud. Suceava
Cum se ajunge la Manastirea Sihastria Putnei: din Rădăuţi pe DJ178c, spre nord, 24 km, stânga în Vicovul de Sus, pe DN2H 10 km, până în Putna, pe lângă Mănăstirea Putna, 3,5km (GPS: 47°50’53.31 „N, 25°33’56.46″E)
Stareţ: arhim. Nectarie Clinci
Contact Manastirea Sihastria Putnei: +40230414050
Program de vizitare Manastirea Sihastria Putnei: –
Moaste: Sf. Cuv. Sila Natan si Paisle
Icoane facatoare de minuni: Icoana Maicii Domnului

Manastirea Sihastria Putnei – legenda

Manastirea Sihastria Putnei a fost întemeiată în timpul domniei Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt (1457-1504). Prima atestare documentară este în jurul anului 1466. Un tătar încreştinat, călugărit la Mă­năstirea Putna, a venit în această sihăstrie, fiind urmat în scurtă vreme şi de alţi monahi. Mai întâi s-a înălţat aici o biserică de lemn. Când Moldova a fost invadată de armatele regelui polon Ioan Sobieski (167 4-1696), Sihăstria a fost pustiită. Va rămâne astfel până la Pacea de la Karlowitz (1699), când călugării ce pribegiseră prin munţi s-au întors la locurile lor. Primul egumen al Sihăstriei cunoscut cu numele este Lazăr, un ucenic al Sf. Mitropolit Dosoftei al Moldovei (1671-1686). Cu sprijinul marelui vistiernic domnesc Ilie Cantacuzino, el ridică o nouă bisericuţă de lemn, în care, după cum ne spun izvoarele, ,,abia încăpeau patru-cinci sihaştri”. Urmaşii lui la cârma aşezământului monahal au fost Teodosie (t1715) şi Dosoftei (t1753).

Manastirea Sihastria Putnei
Manastirea Sihastria Putnei 39

In a doua jumătate a secolului al XVIII-iea, Sihăstria Putnei cunoaşte o înflorire deosebită, în timpul egumenului Sila (1753-1781 ), originar din ţinuturile Botoşani lor. El ridică o nouă biserică, din piatră, sfinţită în 1758 de episcopul Dosoftei Herescu de Rădăuţi. Construieşte chilii şi anexe, amenajează incinta. După ocuparea nordului Moldovei de către Imperiul Austro-Ungar (1775), Sihăstriei i se pun multe interdicţii, ajungând într-o stare materială precară. In astfel de împrejurări grele, în 1784, Cuviosul Natan ultimul stareţ oficial al Sihăstriei trece la Domnul. Cuviosul ieroschimonah Paisie preia egumenia Sihăstri­ei Putnei până la desfiinţare (ultimii ani ai secolului al XVIII-iea). Sihăs­tria Putnei este ultimul aşezământ monahal închis din porunca stăpânirii străine.

Manastirea Sihastria Putnei
Manastirea Sihastria Putnei 40

Vieţuitorii sunt transferaţi la Mănăstirea Putna, ca şi obiectele de cult. Singur ieroschimonahul Paisie rămâne aici mai departe, trecând la cele veşnice în jurul anului 1790. După două veacuri de pustiire şi uitare, la 24 aprilie 1990, Sihăstria Putnei este redeschisă. Printre dărâmături s-au găsit şi osemintele galbene şi frumos mirositoare ale celor trei stareţi cuvioşi: Sila, Natan şi Paisie. la Sihăstria Putnei se află icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, aşezată în stânga naosului bisericii. In anii 2001-2007 s-a ridicat o nouă biserică, cu hramul Izvorul Tămă­duirii şi Sf. Serafim de Sarov. În ianuarie 2005 devine mănăstire. S-au înfiinţat aici ateliere de croitorie, tâmplărie, sculptură, pictură, înrămat şi aplicat icoane pe lemn. Pe lângă mănăstire funcţionează şi un cămin de bătrâni.

Voteaza articolul
[Total voturi: 0 Scor general: 0]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.