Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ortodox News
Manastirea Sinaia
Manastirea Sinaia

Prahova

Manastirea Sinaia

Mănăstirea Sinaia este ctitorie a spătarului Mihail Cantacuzino, fiind ridicată în urma unui pelerinaj la Mănăstirea Sf. Ecaterina din Muntele Sinai (de unde provine şi numele mănăstirii).

8 vieţuitori, viaţă de obşte
Manastirea Sinaia Hram: Sfânta Treime (biserica mare), Adormirea Maicii Domnului (biserica veche), Schimbarea la Faţă (paraclisul)
Adresă: str. Mănăstirii, nr. 2, Sinaia, 106100, jud. Prahova Acces: se află în oraşul Sinaia (126 km, pe DN 1/E 60, de Bucureşti şi 46 km de Braşov; (GPS: 45°20’52.10″N, 25°32’48.80″E)
Manastirea Sinaia Stareţ: arhim. Macarie Bogus
Contact: +40244314917;
Împrejurimi:
• Mănăstirea Sf. Ana, Cota 1400, Sinaia
• Castelul Peleş
• Castelul Pelişor
• Casa memorială George Enescu
Program de vizitare: Vara: 08:00 – 18.00. Iarna se deschide muzeul și biserica veche doar la cerere, în intervalul 10.00-15.00, pentru grupuri mai mari de 10 persoane.

Manastirea Sinaia legenda

Vechea biserică, construită în stil brâncovenesc, păstrează până astăzi în pridvor şi naos pictura realizată de Parvu Mutu Zugravul. In curtea vechii mă­năstiri, ridicată în anii 1690-1695, se află, lângă paraclisul din 1792, cavoul lui Tache Ionescu, prim-ministru în perioada Primului Război Mondial. În curtea nouă a mănăstirii a fost înălţată în anii 1842-1846 biserica închinată Sf. Treimi din piatră şi cărămidă prin grija stareţilor loasaf şi Paisie.

Va fi parţial reconstruită în anii 1893-1903, fiind renovată după planul arhitectului George Mandrea. Pictura în ulei, executată pe fond de aur mozaicat, în stil neobizantin, aparţine pictorului danez Aage Exner. Mitropolitul Primat Iosif Gheorghian resfinţeşte biserica în 1903. Prin grija regelui Carol I, Mănăstirea Sinaia este prima mănăstire din ţară electrificată.

Familia regală a locuit în această mănăstire, pe timpul vacanţe­lor, până în anul 1882, când se mută la Peleş. In vechea reşedinţă regală s-a amenajat primul muzeu religios românesc.

Manastirea Sinaia

Harta Manastirea Sinaia

Voteaza articolul
[Total voturi: 0 Scor general: 0]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Galati

Mănăstirea datează din prima jumătate a secolului al XV-lea, fiind considerată una dintre cele mai vechi vetre monahale din judeţul Galaţi.

Galati

La sfârşitul veacului al XVI-lea a fost ctitorit, de către un cioban din părţile locului, un mic schit cu hramul Tuturor Sfinţilor.

Vrancea

Schitul a fost înfiinţat în anul 2000, în clădirile fostului CAP Urecheşti, astăzi proprietate a Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.

Vrancea

Schitul Soveja a fost înfiinţat în anul 2001, cu binecuvântarea ÎPS Epifanie al Buzăului şi Vrancei, la iniţiativa şi cu strădania familiei Constantin şi...