Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ortodox News
Manastirea Stavropoleos
Manastirea Stavropoleos

Bucuresti

Manastirea Stavropoleos

Mănăstirea este considerată o capodoperă a arhitecturii româneşti, fiind inclusă în patrimoniul UNESCO.

7 vieţuitoare, viaţă de obşte
Manastirea Stavropoleos Hram: Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, Sfantul Atanasie cel Mare, Sfantul Iustin Martirul şi Filosoful, Sfantul Haralambie
Adresă: str. Stavropoleos, nr. 4, 030083, sect. 3, Bucureşti (GPS: 44°25’54.SO”N, 26°5’54.1 T’E)
Manastirea Stavropoleos Stareţă: monahia Mihaela Luchian
Contact: +402131347 47, www.stavropoleos.ro
Moaste: particele de la Sf. Ap. Andrei si Petru, Sfantul Pantelimon, Vasile cel Mare si Haralambie
De văzut:
• Muzeu: colecţie de obiecte vechi bisericeşti, unele recuperate de la bisericile dărâmate în perioada comunistă Slujbele de la Stavropoleos sunt printre cele mai înălţătoare din întreg Bucureştiul grupul psaltic Stavropoleos fiind binecunoscut atât în ţară, cât şi În străinătate.

Manastirea Stavropoleos legenda

Biserica mănăstirii, ce aparţine ca stil epocii brâncoveneşti, a fost zidită în 1724 de către arhimandritul grec loanichie Stavropoleanul, în timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat (1719-1730). Incinta actuală s-a ridicat în 1897 după planurile concepute de arhitectul Ion Mincu. In anii 1890-1940 biserica a fost închisă.

Manastirea Stavropoleos
Manastirea Stavropoleos 26

Printre slujitorii de seamă de după 1940 amintim pe preoţii Dumitru Ionescu Palanca (care va petrece 15 ani în închisorile comuniste) şi Ioan Lăncrănjan. După 1991, sub administrarea ierom. Iustin Marchiş, mănăstirea începe să renască. Au fost restaurate pictura, iconostasul şi exteriorul bisericii (impresionează, îndeosebi, noua înfăţişare a sculpturii pridvorului).

In incintă s-au amenajat o bibliotecă, o trapeză, o colecţie de obiecte bisericeşti, stăreţia şi chiliile. Vieţuitoarele mănăstirii restaurează cărţi vechi, icoane, broderii etc. Va primi statutul de mănăstire pierdut în 1826, când a devenit parohie în anul 2007.

Manastirea Stavropoleos
Manastirea Stavropoleos 27
Voteaza articolul
[Total voturi: 0 Scor general: 0]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Vrancea

Schitul a fost înfiinţat în anul 2000, în clădirile fostului CAP Urecheşti, astăzi proprietate a Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.

Vrancea

Schitul Soveja a fost înfiinţat în anul 2001, cu binecuvântarea ÎPS Epifanie al Buzăului şi Vrancei, la iniţiativa şi cu strădania familiei Constantin şi...

Vrancea

Schitul Muntioru a fost întemeiat de stareţul Mănăstirii Poiana Măru­lui, Macarie Beşreagă, în 1999, fiind sfinţit de ÎPS Epifanie al Buzăului şi Vrancei în...

Vrancea

Mari nevoitori si-au legat numele de Manastirea Varzaresti: Sfantul Paisie Velicikovski si Sfanta Teodora de la Sihla.