Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ortodox News
Manastirea Tiganesti
Manastirea Tiganesti

Bucuresti

Manastirea Tiganesti

Mănăstirea Ţigăneşti nu a luat fiinţă dintr-o iniţiativă ctitoricească, ci s-a născut mai întâi ca o sihăstrie, afundată în vechii codri ai Vlăsiei.

130 vieţuitoare, viaţă de obşte
Manastirea Tiganesti Hram: Adormirea Maicii Domnului
Adresă: com. Ciolpani, 077050, jud. Ilfov
Cum se ajunge la Manastirea Tiganesti: din Bucureşti DN1 până la Ciolpani (35 km), apoi 2 km V până la mănăstire; (GPS: 44°43’44.57″N, 26°5’1.61 „E)
Stareţă: monahia Eufimia Popa
Manastirea Tiganesti Contact: +40212668216; +40764384195
Cazare: 30 locuri
Program vizitare:
Moaste: particele din moastele Sf. Elefterie, Sf. Haralambie, Sf. 40 Mucenici, Sf. Marina, Sf. Artemon
Icoane facatoare de minuni: icoana Maicii Domnului (sec. XVI)
De vazut: Muzeu: obiecte de cult, icoane, broderii, etc.

Manastirea Tiganesti legenda

Este atestată documentar printr-un act de donaţie din iulie 1780 al lui Matei Ţigănescu şi al verişoarei sale Parascheva Căplescu, care înalţă o bisericuţă din lemn pentru nevoitorii sihăstriei.

Manastirea Tiganesti
Manastirea Tiganesti 38

În 1800, stareţul Mănăstirii Ţigă­neşti, Dositei, sfătuit de Mitrop. Dositei Filitti, hotărăşte ca pustnicii să fie transferaţi la Mănăstirea Căldăruşani. Vor fi aduse în locul acestora călugă­riţe de la Schitul Turbaţi şi Schitul Maicilor din Bucureşti. In 1812 este construită biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

Astăzi se păstrează doar urme de frescă din vechea pictură a locaşului, biserica fiind repictată în 1929 de Dimitrie Belizarie, în stil neobizantin. Mănăstirea a fost grav afectată de cutremurul din 1977. La Ţigăneşti funcţionează ateliere de ţe­sut covoare, broderie artistică, ţesături naţionale înfiinţate încă din 1923. In ultimii ani s-au refăcut biserica (la exterior), chiliile, trapeza, muzeul.

Voteaza articolul
[Total voturi: 2 Scor general: 4.5]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.